Μέσα στο πλαίσιο. του να ζούμε καλά, είναι να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον “χώρο” που θα μας φιλοξενήσει για αρκετά (εύχομαι για όλους μας) χρόνια. Ποιος είναι αυτός ο “χώρος”; Μα φυσικά το περιβάλλον! Πολλοί άνθρωποι πληγώνουμε τη φύση και μολύνουμε το περιβάλλον χωρίς να το θέλουμε. Δεν έχουμε κακή πρόθεση, απλά σ’ αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε και να πράξουμε το σωστό. Ίσως έχουμε μερικά πράγματα δεδομένα. Κάποια αλλά δεν τα γνωρίζουμε και κάποια απλά τα προσπερνάμε.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε γι’ αυτά. Σήμερα θα αναφερθούμε σε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες που είναι καιρός να αλλάξουν! Ας δούμε λοιπόν μαζί τις πέντε πιο βασικές.
Πλαστικά
Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που σταμάτησα να αγοράζω πλαστικά αντικείμενα. Βεβαίως στο σπίτι μου υπάρχουν ακόμα κάποια, αλλά κι αυτά θα τα αντικαταστήσω σιγά-σιγά. Σταμάτησα να παίρνω πια πλαστικές σακούλες απ’ το σούπερ μαρκετ. Έχω αυτές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Τα καλαμάκια μου είναι από αλουμίνιο, όπως και το μπουκαλάκι με το νερό που έχω συνήθως στην τσάντα μου. Τα δοχεία φαγητού και οι μπουκάλες νερού είναι από γυαλί. Οι μπατονέτες στο μπάνιο καθώς και η οδοντόβουρτσα μου είναι από μπαμπού.
Πολλά είναι τα αντικείμενα που πρέπει ακόμα να αντικατασταθούν αλλά δεν έχει κανένα νόημα να τα πετάξω. Αν πεταχτούν όλα μονομιάς τότε το κακό που θα κάνω στο περιβάλλον θα είναι μεγαλύτερο. Περιμένω λοιπόν να κάνουν τον κύκλο τους, να φθαρούν ή να χαλάσουν τελείως και μετά να πάρω κάτι ανάλογο που να μην είναι όμως καταστροφικό για το περιβάλλον.
Καταστροφικό;;;; θα πει κανείς. Φυσικά καταστροφικό! Αρκεί να σας πω μόνο πως κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Όπως καταλαβαίνεται ότι “καταλήγει” στη θάλασσα επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Μας έχει πνίξει κυριολεκτικά το πλαστικό. Πλαστικά υπάρχουν στο έδαφος, στα ποτάμια, τις θάλασσες παντού. Για να μην σας πω πόσο καταλήγουμε να τρώμε οι άνθρωποι.
Ανακύκλωση
Τι είναι λοιπόν η ανακύκλωση; Ανακύκλωση είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιούνται διάφορα υλικά ή οτιδήποτε αποτελεί γρήγορο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Αυτός λοιπόν είναι ο ορισμός που μας δίνει η Βικιπαίδεια.
Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη της ανακύκλωσης; Ας δούμε μερικά:
- Διατήρηση φυσικών πόρων.
- μείωση της μόλυνσης.
- Εξοικονόμηση ενέργειας.
- Εξοικονόμηση χρημάτων.
Όπως πάντα έτσι κι εδώ υπάρχει ο αντίλογος που λέει “να κάνω ανακύκλωση;; αφού όλα στο ίδιο μέρος καταλήγουν”. Δεν είναι λίγες οι φορές που κι εγώ η ίδια έχω δει απορριμματοφόρα να αδειάζουν πράσινους και μπλε κάδους μαζί. Δεν είναι όλοι ίδιοι, ποτέ δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτοί οι λίγοι λοιπόν που μπερδεύουν όλα τα σκουπίδια μαζί είναι ικανοί να με αποτρέψουν απ’ το να κάνω αυτό που εγώ θεωρώ σωστό; Όχι δεν ειναι! Αυτό λοιπόν σκέφτηκα τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζω!
Εξοικονόμηση ενέργειας
Η πιο εύκολη αλλαγή που έκανα από τότε που συνειδητά αποφάσισα να συμβάλω κι εγώ ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος ήταν η εξοικονόμηση ενέργειάς. Δεν χρειάζονται πολλά και περίπλοκα πράγματα να σκεφτεί να κάνει κανείς. Έτσι κι εγώ απλά έκλεινα τα φώτα βγαίνοντας από κάθε δωμάτιο. Περιόρισα σημαντικά το πλυντήριο πιάτων και το στεγνωτήριο. Σίδερο βάζω πια μια φορά τη βδομάδα και αντικαταστήσαμε όλες τις λάμες του σπιτιού με λαμπτήρες οικονομίας. Απλό και εύκολο!
Μετρό, ποδήλατο, με τα πόδια
Οι πλειοψηφία των ανθρώπων στις μέρες μας έχει αυτοκίνητο. Υπάρχουν οικογένειες μάλιστα που έχουν όχι μόνο ένα αλλά δυο, και δεν θα κοιτάξω μακριά. Έχουμε την δυνατότητα στην οικογένειά μου να έχουμε αυτοκίνητο κι εγώ κι ο άντρας μου. Αφού λοιπόν τα έχουμε τα χρησιμοποιούμε και οι δυο. Σε μέρη όπως το δικό μας που η συγκοινωνία ειναι σχεδόν ανύπαρκτη τα αυτοκίνητα είναι απαραίτητα. Παρ’ όλα αυτά σε κοντινές αποστάσεις δεν το χρησιμοποιούμε πια. Περπατάμε πιο πολύ και αν χρειαστεί να πάμε κάπου μακριά τότε μόνο το παίρνουμε.
Πιστεύω πως στις πόλης που η συγκοινωνία είναι πιο πυκνή είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις= κανείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν είναι το ίδιο βολικό βέβαια από θέμα συνωστισμού και άνεσης, άλλα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις. Κακά τα ψέματα!
Μείωσε την κατανάλωση του νερού.
Επέλεξα εσκεμμένα να αφήσω τελευταίο τρόπο διάσωσης του περιβάλλοντος τη μείωση σπατάλης του νερού γιατί αυτό με έχει δυσκολέψει περισσότερο απ’ όλα! Κι όμως είναι ένα απ’ τα πιο βασικά ζητήματα. Λέγεται ότι αν δεν προσέξουμε όλοι τον τρόπο που καταναλώνουμε το νερό σε κάποια χρόνια από τώρα αυτό θα είναι δυσεύρετο. Προσοχή λοιπόν! Κλείνουμε καλά τις βρύσες και εκμεταλλευόμαστε ακόμα και την τελευταία σταγόνα. Ποτίζουμε με σύνεση τον κήπο και τα μποστάνια μας και αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση του.
Όλα στη ζωή είναι επιλογές! Επέλεξε εσύ πως θες να ζήσεις τη ζωή σου και πιο θα είναι το αποτύπωμα που θα αφήσεις φεύγοντας.
Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε μήνυμα και να μου πείτε ποιους τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος εφαρμόζετε εσείς. Ποιος σας δυσκόλεψε πιο πολύ και ποιον υιοθετήσατε αμέσως.