Απολογισμός

Απολογισμός και στοχοθεσία για τη νέα χρονιά: Τα 3 σημαντικότερα μυστικά.

Καλή κι ευλογημένη χρονιά να έχουμε όλοι μας! Το πρώτο άρθρο για το 2023 είναι γεγονός και φυσικά το περιεχόμενο του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο απ’ τον απολογισμό της προηγουμένης χρονιάς και τη στοχοθεσία της νέας που μόλις μπήκε. Αλλά…γιατί είναι άραγε απαραίτητα αυτά τα δύο πράγματα να γίνονται; Τι είναι αυτό που θα λάβουμε ως αντίκρισμα κάνοντας αυτά τα δυο απλά αλλά πολύ χρήσιμα βήματα; Πάμε να δούμε!

Απολογισμός

Τον απολογισμό της χρονιάς τον κάνουμε συνήθως λίγο πριν τελειώσει η χρονιά. Καταγράφουμε όσα μας συνέβησαν, καλά και κακά, χαρούμενα και δυσάρεστα και φυσικά καταγράφουμε τα μαθήματα που πήραμε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τις κορυφαίες στιγμές, τα κορυφαία γεγονότα, αυτά που μας σημάδεψαν αυτά που θα θέλαμε να θυμόμαστε και είναι πολύ σημαντικά γιατί στο τέλος μας έμαθαν κάτι. Βλέπουμε ξανά τους στόχους που είχαμε θέση την προηγούμενη χρονιά. Ποιους απ’ αυτός πραγματοποιήσαμε, ποιους βελτιώσαμε και ποιους δεν καταφέραμε καν να προσεγγίσουμε. Μπορούμε να δούμε και να σκεφτούμε τι και γιατί δεν πήγε όπως το θέλαμε, αλλά και να αποδώσουμε εύσημα στον εαυτό μας για όλα αυτά που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να δούμε συγκεντρωτικά όλες μας τις ενέργειες και να μάθουμε απ’ αυτές. Η αυστηρή αντιμετώπιση του εαυτού μας στα σημεία που δε πήγαν καλά την προηγούμενη χρονιά δε έχει κανένα νόημα. Μεγάλη σημασία πια έχει το από δω κι εμπρός.

Τρία μικρά μυστικά για ένα πετυχημένο απολογισμό

svg%3E
Απολογισμός και στοχοθεσία για τη νέα χρονιά: Τα 3 σημαντικότερα μυστικά.
  • Ξεκινήστε έχοντας άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας: Χρειαζόμαστε χρόνο για να συγκεντρωθούμε και να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας όλες τις κορυφαίες στιγμές του χρόνου που φεύγει. Αρκετό χρόνο ηρεμία, γαλήνη και ησυχία. Δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα να “ξεπετάξω” τη διαδικασία σε δέκα λεπτά, μόνο και μόνο για να πω ότι το έκανα. Να θυμάστε πάντα ότι αυτό που μετράει είναι η ουσία αυτών που κάνουμε και όχι μόνο να κάνουμε κάτι απλά για να πούμε ότι το κάναμε.
  • Αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων: Στον τελικό απολογισμό του χρόνου κάνουμε καταγραφή όλων των γεγονότων και όχι μόνο αυτών που μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι για τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας ότι κυρίως απ’ τα λάθη μαθαίνουμε και απ’ τις άβολες στιγμές παρά απ’ τα καλά που μας συμβαίνουν.
  • Ευγνωμοσύνη/ Ευχαριστώ: Ένας απολογισμός κάλο θα ήταν να κλείνει με όλα αυτά για τα όποια νιώθετε ευγνωμοσύνη που έχετε ή κατακτήσατε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ειδικά αν αυτό δεν το έχετε κάνει καθόλου τις προηγούμενες 364 ημέρες που είχατε στη διάθεσή σας. Νιώθω ευγνωμοσύνη και ευχαριστώ για ό, τι έχω στη ζωή μου απ’ το μεγαλύτερο, κατά τη δική του αξιολόγηση ο καθενός, μέχρι το πιο μικρό. Δεν είναι τίποτα αυτονόητο και δεν είναι τίποτα δεδομένο σε αυτή τη ζωή. Αν και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, αυτό θα ήταν καλό να το κάνουμε κάθε μέρα/βδομάδα/μήνα, όπως βολεύει τον καθένα. Μερικά πράγματα ίσως να μην είναι αρκετό αν συμβαίνουν μόνο μια φορά. Αλλά αυτό το εξαρτάται απ’ τον καθένα ξεχωριστά!

Στοχοθεσία

svg%3E
Απολογισμός και στοχοθεσία για τη νέα χρονιά: Τα 3 σημαντικότερα μυστικά.

Όταν ο απολογισμός μας λάβει τέλος είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσουμε τη στοχοθεσία μας για τη χρόνια που μπαίνει. Με μολύβι και χαρτί καταγράφουμε όλους τους στόχους μας και σημειώνουμε ένα προς ένα όλα τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην εκπλήρωση τους. Καταγράφουμε λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να πετύχουμε. Κάθε λόγος λοιπόν, είναι και ένα δυνατό κίνητρο για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Συνήθως οι συναισθηματικοί λόγοι που θέλουμε βγάλουμε εις πέρας κάτι είναι πιο δυνατοί απ’ τους λογικούς.

Σε κάποιους μπορεί να φαντάζει κουραστικό και ανώφελο, αλλά με υπευθυνότητα μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι ένα σύστημα που φέρνει αποτελέσματα. Βλέπεται το μυαλό εύκολα ξεχνάει. Σε μια απαιτητική καθημερινότητα που οι ρυθμοί είναι εξοντωτικοί και οι υποχρεώσεις τρέχουν συνεχώς, ένα απ’ τα πράγματα που μπορούν να σε κρατήσουν μέσα στα πλάνα σου είναι η σωστή στοχοθεσία.

Τρία μικρά μυστικά για σωστή στοχοθεσία

svg%3E
Απολογισμός και στοχοθεσία για τη νέα χρονιά: Τα 3 σημαντικότερα μυστικά.

Ας δούμε λοιπόν τρία μικρά μυστικά για να γίνει πιο αποτελεσματική η καταγραφή των στόχων μας:

  • Ρεαλιστικοί στόχοι: Όσο κι αν φαίνεται αυτονόητο, στην πραγματικότητα το πιο σημαντικό πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι η ρεαλιστικότατα των στόχων μας. Ο οραματισμός του άπιαστου, ό, τι μπορεί να σημαίνει για τον καθένα αυτό, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να μας κουράσει, να μας απογοητεύσει και στο τέλος να μας οδηγήσει στην αποτυχία και την παραίτηση. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι απτοί και ρεαλιστικοί.
  • Σπάστε τους στόχους σε μικρότερους υπο-στόχους: Όταν ένας στόχος μας προσανατολίζεται σε κάτι μεγάλο που η πραγματοποίησή του απαιτεί μεγάλο κόπο και πολύ χρόνο, καλό θα ήταν να σπάσουμε το στόχο αυτό σε μικρότερους στόχους. Η κίνηση αυτή έχει δυο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, μεταξύ άλλων. Πρώτον δεν θα μας κουράσει τόσο πολύ καθώς η έννοια μας θα είναι “να ανεβούμε ένα σκαλοπάτι του στόχου” και όχι “ολόκληρη τη σκάλα. Δεύτερον, κάθε φορά που θα καταφέρνουμε να φτάσουμε στο σκαλοπατάκι μας, η χαρά που θα παίρνουμε για την επιτυχία μας θα μεταφράζεται σε αύξηση της αυτοπεποίθησής και σε περισσότερο, κουράγιο, δύναμη και θέληση για τα φτάσουμε και το επόμενο σκαλοπάτι. Αυτό θα συμβαίνει έως την κατάκτηση του τελικού μας στόχου.
  • Θέστε προτεραιότητες: Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονά, αλλά κι αν τα καταφέρει σίγουρα δεν θα τα κάνει όλα το ίδιο καλά. Είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε προτεραιότητες στην ζωή μας. Να δούμε τι είναι πιο σημαντικό για μας, τι μπορούμε να αφήσουμε για λίγο πιο μετά αλλά και τι θα αφήσουμε τελείως στην άκρη για κάποια άλλη φορά. Θέτοντας προτεραιότητες βοηθάμε τον εαυτό μας να ξεκαθαρίσει τι είναι σημαντικό και τι όχι και φυσικά που μπορεί να δώσει περισσότερη ενέργεια.

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω στα σχόλια τους δικούς σας στόχους για το 2023!!!