Οι φακές ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μεταξύ των οποίων οι κόκκινες, οι καφέ, οι μαύρες και οι πράσινες. Περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι πολύ απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού. Ένα μόνο φλιτζάνι φακής, περιέχει 63% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε διαιτητικές ίνες. Είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που πρέπει να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα τις φακές; Φυσικά και όχι.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε:
- Τις ευεργετικές ιδιότητες της φακής
- Ποια είναι η θρεπτική της αξία
- Αλλά και μερικές ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να τις μαγειρέψουμε για μην τις βαρεθούμε.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
Ευεργετικές ιδιότητες της φακής
Βοηθούν τη λειτουργία της καρδιάς: Οι φακές είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας: καθώς περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, που βοηθά στην ανάκτηση της μυϊκής μάζας μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα και άσκηση.
Βοηθούν στην αναιμία: προσφέροντας στον οργανισμό αρκετό σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Τα βασικά αυτά μεταλλικά στοιχεία βοηθούν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αναιμία, να βελτιώσουν την υγεία τους.
Μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα: καθώς περιέχουν υδατάνθρακες, όπως άμυλο, που απορροφώνται με αργό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια για το σώμα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση: Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο στις φακές μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.
Θρεπτική αξία
Η φακή έχει πολλά να προσφέρει καθώς δεν περιέχει λιπαρά, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και για να μην ξεχνιόμαστε αποτελεί μια οικονομική επιλογή και δεν απαιτεί πολύ χρόνο μαγειρέματος.
Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης: Μια κούπα φακής περιέχει 18g πρωτεΐνης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν απορρίψει το κρέας απ’ το διατροφικό τους πλάνο.
Είναι καλή πηγή σιδήρου: Μια κούπα περιέχει 6.5 mg σιδήρου, τα οποία καλύπτουν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την μεταφορά του οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος. Αν δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα, τότε υπάρχει μια επιβράδυνση στη ροή του αίματος.
Καλή πηγή ασβεστίου: πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολλά οφέλη και στην υγεία των οστών μας, αφού ένα απ’ τα σημαντικότερα στοιχεία των οστών μας είναι το ασβέστιο. Αν εξαιρέσει κανείς τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο η φακή είναι μια απ’ τις καλύτερες επιλογές καθώς περιέχει 35gr ασβεστίου.
Πολύ καλή πηγή φολικού οξέος: Το φολικό οξύ είναι σημαντικό για την υγεία όλων μας, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις γυναίκες που κυοφορούν καθώς η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.
Περιέχει μαγνήσιο: το οποίο είναι σημαντικό για τον ύπνο και τα επίπεδα της ενέργειας μας. Οι φακές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Μια μόλις κούπα μαγειρεμένης φακής περιέχει 71mg μαγνησίου.
Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες: Οι πολυφαινόλες είναι ενεργές ενώσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των επιβλαβών παραγόντων στο σώμα, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία. Οι φακές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσουμε εύκολα τις πολυφαινόλες στο σώμα μας και έχει πολλά μακροχρόνια οφέλη στην υγεία.
Τρόπος μαγειρέματος
Για να δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους μαγειρέματος της φακής:
- Σούπα: Θα ξεκινήσω με την κλασική συνταγή, φακές σούπα με ρυζάκι, ντομάτα σκόρδο, λάδι και τόνο. Τον τόνο τον προσθέτω ωμό την ώρα που σερβίρω.
- Σαλάτα: Με Φακές, πιπεριά, καρότο, καλαμπόκι βρασμένο, μπρόκολο, κρεμμύδια ψιλοκομμένα, άνηθο, μαϊντανό
- Κεφτέδες με φακή: κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, φακές βρασμένες, πλιγούρι βρασμένο, αυγό, φρέσκια ντομάτα τριμμένη, ψωμί τριμμένο.
- Μεξικάνικο μπουρί το με φακές: Αποτελεί μια παραλλαγή της Mεξικάνικης τυλιχτής πίτας γεμισμένη με λαχανικά, ρύζι και κιμά. Σε αυτή την εναλλακτική, χρησιμοποιούμε φακές με λαχανικά από τη σαλάτα σαν γέμιση και προσθέτουμε μια σως από ταχίνι με λεμόνι.
Θα χαρώ πολύ να δω να διαβάσω στα σχόλια τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο παρασκευής της φακής!
Table of Contents
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.