διαλογισμός

Διαλογισμός, μια ευεργετική συνήθεια!

Ο διαλογισμός δεν είναι τίποτε άλλο απ’ την πνευματική συγκέντρωση. Ο τρόπος για να το πετύχει κανείς είναι η βαθιά χαλάρωση και η απομάκρυνση κάθε σκέψης απ’ το μυαλό. Αλήθεια πόσο εύκολο είναι να αδειάσει το μυαλό μας από όλες τις σκέψεις έστω και λίγα λεπτά; Προσωπικά όταν ξεκίνησα, ξεκίνησα με μεγάλο ενθουσιασμό για το νέο μου εγχείρημα και ήμουν σίγουρη ότι θα γινόταν μέρος της ρουτίνας μου χωρίς καθόλου να “κουραστώ”! Τα πράγματα όμως δεν ήταν καθόλου όπως τα είχα φανταστεί. Όπως κάθε τι καινούριο ήθελε κι αυτό το χρόνο του. Χρειάστηκε να έχω επιμονή και υπομονή για να δω τα οφέλη του στη ζωή μου.

Πώς να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας!

Ένα απ’ τα πράγματα που με δυσκόλεψαν ήταν να βρω τον τρόπο να εντάξω στην είδη υπάρχουσα ρουτίνα μου αυτή τη νέα δραστηριότητα. Αυτό που έκανα λοιπόν και τελικά λειτούργησε ήταν να τη συνδυάσω με κάτι άλλο. Συνδύασα λοιπόν τον διαλογισμό με τον ύπνο. Έκανα δηλαδή το διαλογισμό μου 15 λεπτά πριν πάω να κοιμηθώ.

Κάτι ακόμα που μου φάνηκε πολύ χρήσιμο ήταν η συμβουλή που μου έδωσε μια φίλη μου: “δεν χρειάζεται να το παρακα΄νεις 15 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. Αρκεί να είσαι συνεπείς”. Είχα διαβάσει κι εγώ για ανθρώπους που κάνουν ώρες ολόκληρες διαλογισμό και είχα δει και σχετικά βιντεάκια…πόσο είχα απογοητευτεί τότε. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να κάτσω τόση ώρα ακίνητη!!!

Ακόμα ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν η ώρα! Είμαι μαμά με δίδυμα παιδάκια 1,5 έτους. Ο μόνος χρόνος που έχω διαθέσιμος για τον εαυτό μου είναι η ώρα που κοιμούνται. Δηλαδή το βράδυ. Στην αρχή έμοιαζε αδύνατον. Με τόση κούραση μέσα στη μέρα σιγά μην καθόμουν το βράδυ να κάνω διαλογισμό. Κι όμως, αυτή η ώρα αποδείχθηκε η καλύτερη. Όλοι κοιμόταν, στο σπίτι δεν ακουγόταν απολύτως τίποτα. Ότι καλύτερο δηλαδή για τη συγκέντρωσή μου! Γιατί αν κα΄τι απαιτεί ο διαλογισμός αυτό είναι συγκέντρωση.

Που μας βοηθά ο διαλογισμός

svg%3E
2. Διαλογισμός, μια ευεργετική συνήθεια.

Τα οφέλη του διαλογισμού πολλά γι’ αυτό και αποφάσισα να ξεκινήσω. Ας δούμε μαζί μερικά:

  • Βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους.
  • Βοηθά στη συγκέντρωση.
  • Βοηθά στη χαλάρωση.
  • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση.
  • Βοηθά στη διαχείριση του θυμού.
  • Βοηθά στη διαχείριση των σκέψεων.
  • Μειώνει την κατάθλιψη.
  • Μειώνει το φόβο.
  • Βοηθά τη μνήμη.
  • Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.

Όχι δεν κάνεις λάθος

Ένα απ’ τα πιο αστεία πράγματα που μου συνέβησαν όταν πρωτοξεκίνησα το διαλογισμό ήταν ότι πίστευα πως κάτι κάνω λάθος. Συζητώντας λοιπόν με μια γνωστή μου γυμνάστρια που κάνει χρόνια διαλογισμό της λέω: “Κάνω κι εγώ, αλλά σίγουρα κάτι κάνω λάθος. Με μένα δεν λειτουργεί”. Η βάση του διαλογισμού είναι το άδειασμα του μυαλού. Ε, λοιπόν εμένα το δικό μου μυαλό δεν άδειαζε με τίποτα. Πάντα μια σκέψη τρύπωνε και μου χαλούσε την αυτοσυγκέντρωση.

Όπως έμαθα σε εκείνη τη συζήτηση, τίποτα δεν έκανα λάθος. Ο ρόλος του μυαλού είναι να σκέπτεται. Δεν μπορούμε λοιπόν να του ζητήσουμε απ’ τη μια στιγμή στην άλλη να σταματήσει. Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να μάθει και να καταλάβει ότι εδώ κάνουμε μια μικρή παύση. Οπότε αν σας συμβαίνει το ίδιο μην ανησυχήσετε.

Ας κλείσουμε με την επιμονή

Επέλεξα να αφήσω για το τέλος αυτοί τη μικρή και τόσο μαγική λέξη. Επιμονή! Ναι θέλει επιμονή και υπομονή. Ήρθαν αρκετές νύχτες, μέχρι να εδραιώσω αυτή τη νέα συνήθεια. Υπήρχα νύχτες που έπεφτα στο κρεβάτι και κοιμόμουν πριν καν ακουμπήσει το κεφάλι μου στο μαξιλάρι. Ποιος διαλογισμός, ούτε καληνύχτα στον άντρα μου δεν προλάβαινα να πω. Κάποιες στιγμές, όταν τα πράγματα ήταν πολύ πιεσμένα, σταματούσα τελείως. Όχι για πολύ όμως. Πάντα ξεκινούσα απ’ την αρχή και πάντα επέμενα. Επέμενα γιατί την γαλήνη και την ηρεμία που ένιωθα κάνοντας διαλογισμό δεν την έχω ξανανιώσει στη ζωή μου.

Ο διαλογισμός είναι μια συνήθεια που ξεκίνησα κι ένιωσα ευτυχισμένη για την επιλογή μου αυτή.