Ήρθε επιτέλους η στιγμή που περίμενες 9 ολόκληρους μήνες. Το μωράκι σου μαμά βρίσκεται στην αγκαλιά σου και η καρδιά σου πεταρίζει από ευτυχία. Μαζί όμως με τη χαρά, τα χαμόγελα, και την ευτυχία ένα άγχος σε κυριεύει. Πώς άραγε θα καταφέρεις να κουμαντάρεις ένα τόσο δα πλασματάκι; Πως θα τα καταφέρεις με το σπίτι, τη δουλεία και το παιδί;
Αγαπημένη μου μαμά μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια όποτε τη χρειαστείς. Αυτό δεν σε κάνει λιγότερο ικανή. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και ξεκουράσου. Η ξεκούραστη μαμά, είναι χαρούμενη μαμά και χαρούμενη μαμά συνεπάγεται χαρούμενο και ήρεμο παιδί. Πάμε λοιπόν να τα δούμε αναλυτικά.
Ζήτα Βοήθεια
Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε ότι το να ζητήσεις βοήθεια δεν σε κάνει λιγότερο ικανή μαμά, επέλεξε έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης σου και ζήτα βοήθεια όποτε τη χρειάζεσαι. Βάλε τους κανόνες σου και ξεκαθάρισε τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να μεγαλώσεις εσυ το παιδάκι σου.
Συζήτησε με τον σύζυγό σου
Ο Σύζυγός σου είναι το άλλο σου μισό. Είναι καλό να επικοινωνείς μαζί του τους φόβους, τις αγωνίες, τα αδιέξοδά σου. Είναι εποικοδομητικό να εκφράσεις ακόμα και τα παράπονά σου και να του αναθέσεις ένα μέρος της φροντίδας του μωρού ή του σπιτιού σε περίπτωση που δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία ο ίδιος. Μην ξεχνάς ότι και για εκείνον είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και ίσως να θέλει αλλά να μην ξέρει ακριβώς τον τρόπο που θα μπορούσε να σε βοηθήσει.
Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου
Είσαι μαμά, είσαι εργαζόμενη (ή νοικοκυρά)! Είσαι όμως και γυναίκα. Έχεις ανάγκη να χαλαρώσεις, να δεις τις φίλες σου, να βγεις λίγο έξω, να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου! Κάνε το. Κάνε το χωρίς τύψεις κι ενοχές. Το γεγονός ότι έγινες μανούλα δεν σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα παύουν να ισχύουν. Θυμήσου ότι αν δεν είσαι εσύ καλά δεν θα πηγαίνει τίποτε καλα! Κάνε αυτό που σε χαλαρώνει περισσότερο. Ξεκίνα διαλογισμό, γυμναστική, κάνε τα μποτέ σου, πήγαινε ένα σινεμά, γράψε ημερολόγιο, κοιμήσου, κάνε μπάνιο.
Μην ξεχάσεις ποτέ ότι αν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου δεν θα το κάνει κανείς.
Κλείσε τ’ αφτιά σου στις συμβουλές
Κάθε μανούλα είναι ξεχωριστή, όπως και κάθε παιδάκι! Κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού της και τον τρόπο να τις καλύψει. Όλες οι μέθοδοι δεν ταιριάζουν σε όλα τα παιδιά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Υπάρχει μόνο ο τρόπος που βολεύει την κάθε μαμά. Π.χ εγώ όταν τα μωρά μου πήγαν 6 μηνών ξεκίνησα να αλέθω όλα τους τα φαγητά. Η αδελφή μου για τον γιο της επέλεξε να δίνει τις τροφές ολόκληρες απ’ τον 6 μήνα.
Ποια έκανε το σωστό και ποια λάθος; Μα φυσικά και οι δυο σωστά πράξαμε, αφού κάναμε αυτό που θεωρούσαμε σωστό για τα παιδιά μας! Και οι δυο μέθοδοι απέδωσαν απλά στην περίπτωση της αδελφής μου ο μικρός της δεν πέρασε απ’ το μεταβατικό στάδιο αλεσμένα- ολόκληρα κομμάτια, ενώ τα δικά μου παιδιά το πέρασαν!
Θες συμβουλή; Απευθύνσου στον παιδίατρό σου
Παρ’ όλα αυτά ειδικά οι νέες μαμάδες πολλές φορές νοιώθουν την ανάγκη να ζητήσουν μια συμβουλή. Όταν λοιπόν έρθει αυτή η στιγμή καλό είναι να απευθυνθείτε στο σωστό άνθρωπο που δεν είναι α΄λλος απ’ τον/την παιδίατρό σας! Φιλτράρετε αυτό που θα σας πει, συζητήστε μαζί του/της και μη φοβάστε να ρωτήσετε ακόμα και αυτό που εσείς η ίδια θεωρείται χαζό. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχουν χαζές απαντήσεις!
Διάβασε βιβλία για νέους γονείς
Σίγουρα πολλές μαμάδες θα σκεφτούν: “εγώ δεν έχω χρόνο να κάνω μπάνιο, εσύ μου λες να διαβάσω;”. Κι όμως όσο λίγο χρόνο και να έχετε αν κάπου αξίζει πραγματικά να τον αφιερώσετε είναι στο διάβασμα! Υπάρχουν εκπληκτικά βιβλία για “παλιούς” και νέους γονείς. Ειδικά αν είστε νέα μαμά θα σας βοηθήσει να εξηγήσετε συμπεριφορές των παιδιών που μέχρι πριν φαίνονταν ακατανόητες. Κι όμως δεν υπάρχει τίποτε ακατανόητο στην συμπεριφορά των παιδιών.
Διαβάζοντας, μαθαίνετε τι συμβαίνει σε κάθε φάση που περνά το παιδί σας κι έτσι μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη κατανόηση απέναντί τους. Εμπειρικά σας λέω ότι τα περισσότερα που έχω διαβάσει και διαβάζω στα βιβλία, τα βλέπω μετά από λίγο στην πράξη. Το γεγονός ότι ξέρω τι ακριβός συμβαίνει στα παιδιά μου, με βοηθάει να είμαι περισσότερο ήρεμη και υπομονετική μαζί τους.
Αγάπα τα παιδιά σου
Το λογικότερο είναι να σκεφτεί κανείς: “Τι μας λέει τώρα, ποιος γονιός δεν αγαπάει τα παιδιά του”; Κι όμως εγώ θα το πω, γιατί πολλά έχουμε δει να συμβαίνουν στις μέρες μας! Αγαπάτε τα παιδιά σας, παίξτε μαζί τους, γελάστε μαζί τους, τραγουδήστε μαζί τους, ασχοληθείται μαζί τους. Και τέλος μην ξεχάσετε ποτέ ότι κάθε ηλικία που περνάει δεν γυρίζει πίσω γι’ αυτό απολαύστε την όσο περισσότερο μπορείτε! Κάποτε θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα κάνουν τη δική τους ζωή και τότε όλα αυτά που σήμερα μας δυσκολεύουν, αύριο θα μας λείψουν.