βράδυ

Ώρα για ύπνο…μαμάδες στις επάλξεις!

Μετά από μια υπέροχη μέρα ήρθε η ώρα που τα παιδάκια μας θα πάνε για ύπνο. Τι γλυκιά ώρα! και για εκείνα που θα ξεκουραστούν και θα ανακτήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και για μας που επιτέλους θα χαλαρώσουμε! Για τη δική μου οικογένεια η ώρα του ύπνου δεν ήταν ποτέ περίπλοκη υπόθεση. Με το που πέφτουμε στην κούνια μας ξέρουμε ότι είναι ώρα για ύπνο. Τα φώτα σβήνουν μια μουσική παίζει χαμηλά και αυτό ήταν… σε λίγα λεπτά τα μωράκια μου έχουν κοιμηθεί.

Επειδή όμως πολλά μωράκια δυσκολεύονται στον ύπνο τους πάμε να δούμε μερικούς καλούς τρόπους να γίνει η διαδικασία του ύπνου πιο εύκολη.

Διατηρείστε μια ρουτίνα

Θα ήταν πολύ βοηθητικό αν τα παιδάκια μας πήγαιναν για ύπνο ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Εμείς πριν τον ύπνο κάνουμε μπάνιο, πίνουμε το γάλα μας και μετά κοιμόμαστε. Η ώρα του βραδινού μας ύπνου είναι μεταξύ 9:30 με 10:00 εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που μπορεί να πάει 10:30 τώρα που είναι καλοκαίρι. Ξεκινώντας λοιπόν όλη τη διαδικασία αυτή απ’ το πρώτο βήμα τα παιδάκια μας ξέρουν ότι η κατάληξή της θα είναι στην κούνια ή στο κρεβατάκι τους ανάλογα την ηλικία.

Διαβάστε τους ένα παραμύθι

svg%3E

Πολύ βοηθητικό για την ώρα του ύπνου και για την χαλάρωση των παιδιών μας είναι το διάβασμα ενός παραμυθιού. Ακόμα κι αν τα παιδάκια μας είναι πολύ μωράκια και δεν μπορούν να καταλάβουν τι λέμε και μόνο στο άκουσμα της φωνής μας χαλαρώνουν και κοιμούνται πιο εύκολα. Αν είναι σε πιο μεγάλη ηλικία και μπορούμε να συνεννοηθούμε μαζί τους τότε ξεκαθαρίζουμε απ’ την αρχή. “Ένα παραμυθάκι και μετά ύπνο”. Οι κανόνες πρε΄πει να υπάρχουν σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μόνο μέσα σε κανόνες και όρια νιώθουν ασφάλεια και είναι ευτυχισμένα.

Τραγουδήστε τους

Θυμάμαι όταν η ανιψιά μου ήταν μικρή για να κοιμηθεί έπρεπε να της τραγουδήσουμε όλο το ελληνικό ρεπερτόριο. Όταν μεγάλωσε λίγο και ήξερε τους στίχους απ’ τα τραγούδια με διόρθωνε. “Όχι θεία, δεν λέει έτσι το τραγούδι…” κι εγώ της έλεγα “κοιμήσου Μαρουλάκι μου και θα μου μάθεις το τραγούδι καλύτερα αύριο” . Ήσυχη λοιπόν ότι θα έκανε τη δασκάλα μου και θα μου μάθαινε καλύτερα το τραγούδι την επόμενη μέρα κοιμόταν σαν πουλάκι. Η αλήθεια είναι ότι οι ήρεμες μελωδίες χαλαρώνουν τα παιδιά και τα βοηθούν να κοιμηθούν πιο εύκολα.

svg%3E

Ο αγκαλίτσας

Όχι, δεν εννοώ να πάρουμε τα μωρά μας αγκαλιά και να τα κουνάμε ή να τα πηγαίνουμε βόλτα σε όλα το σπίτι για να κοιμηθούν. Ο αγκαλίτσας ή το πανάκι αγκαλιάς είναι είναι ένα κουκλάκι που κρατούν τα μωρά και νιώθουν ασφάλεια. Εμείς τον αγκαλίτσα μας τον έχουμε απ’ την πρώτη μέρα που γεννήθηκαν τα μωρά μου. Κάθε φορά που θα πάμε για ύπνο βρίσκετε στην κούνια τους χωρίς απαραίτητα να τον έχουν πάντα στην αγκαλιά τους. Πάντως όταν λείπει πάντα το καταλαβαίνουν και τον αναζητούν.

svg%3E

Εξαντλήστε τα

Επέλεξα να αφήσω για το τέλος αυτό που κάνω εγώ στα δικά μου τα μωρά. Προσπαθώ να γεμίζω την μέρα τους με δραστηριότητες. Παιχνίδια, τραγούδια και χορούς, βόλτες στις κούνιες και στην πλατεία, επίσκεψη στον παππού και στη γιαγιά ή στα ξαδέλφια τους. Όχι όλα την ίδια μέρα φυσικά και όχι κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε δυο θετικά στοιχεία. Το ένα είναι ότι παίρνουν συνέχεια νέα ερεθίσματα και το δεύτερο είναι ότι εξαντλούνται απ’ το παιχνίδι και το βράδι πέφτουν για ύπνο στο λεπτό.

Το κάθε παιδάκι είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Η κάθε μανούλα ξέρει καλύτερα απ’ όλους πως να διαχειριστεί κάθε στιγμή μαζί με το παιδί της, δεν θα βαρεθώ ποτέ να το λέω. Παρ’ όλα αυτά οι παραπάνω τρόποι είναι ενδεικτικοί για το πως θα κάνετε την διαδικασία του ύπνου να μην μοιάζει με εφιάλτη! Θα χαρώ πολύ να μου γράψετε ένα σχόλιο να μου πείτε με πιο τρόπο κοιμίζεται εσείς τα παιδιά σας!