healthcare 4235817 960 720

Υγιεινή διατροφή: 5 βασικοί κανόνες για να τα καταφέρεις!

Όλο και περισσότερος κόσμος τα τελευταία χρόνια τείνει προς την υγιεινή διατροφή αλλά και σε έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής γενικότερα! Πόσο εύκολο όμως είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Πόσο έτοιμοι είμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό; Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα δούμε αυτά, αλλά και:

  • Tις προσδοκίες των ανθρώπων όταν ζητούν την βοήθεια των ειδικών &
  • Τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να τα καταφέρει.

Ας ξεκινήσουμε!

Πόσο εύκολο είναι να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες;

svg%3E
Υγιεινή διατροφή: 5 βασικοί κανόνες για να τα καταφέρεις!

Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες. Αλλαγή σημαίνει ξεβόλεμα! Ξεβόλεμα απ’ τις συνήθειές μας, τη ρουτίνα μας, την comfort zone μας. Αλλαγή σημαίνει προσπάθεια!

Ας ξεκινήσουμε όμως απ’ τα βασικά! Για να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, σε οποιαδήποτε επίπεδο, πόσο μάλλον δε, τη διατροφή μας, θα πρέπει κάτι να έχει συμβεί. Οι συνηθέστεροι λόγοι που αποφασίζει κανείς να ακολουθήσει το δρόμο της υγιεινής διατροφής είναι λόγοι που αφορούν την υγεία. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις προσωπικής συνειδητοποίησης. Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση προσφέρουν στον οργανισμό μας δύναμη, υγεία, ευεξία, καλή ψυχολογία και φυσικά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Είτε λοιπόν η αλλαγή αυτή προκύπτει απ’ την παρότρυνση ενός ειδικού, είτε είναι μια προσωπική μας ανάγκη, το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε γιατί θέλουμε ή επιβάλλεται να κάνουμε αυτήν την αλλαγή. Αυτό είναι το κυριότερο βήμα για μια σωστή αρχή. Αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι καμιά αλλαγή δεν είναι εύκολη, μη συνειδητοποιώντας γιατί μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, τότε βάζουμε μόνοι μας επιπλέον εμπόδια στον δρόμο μας που πιθανότατα θα μας οδηγήσουν στην αποτυχία.

Πόσο έτοιμοι είμαστε να κάνουμε κάτι τέτοιο!

svg%3E
Υγιεινή διατροφή: 5 βασικοί κανόνες για να τα καταφέρεις!

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδυάσει την υγιεινή διατροφή με την έννοια της υποχρεωτικότητας και της έλλειψης γεύσης. Αυτή η νοοτροπία λοιπόν, είναι που προκαλεί τους δισταγμούς και βάζει τα εμπόδια που καθιστούν τον άνθρωπο ανέτοιμο να την ακολουθήσει. Όταν το “πρέπει” μπαίνει στην προσπάθειά μας, όλα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

“Έλα αγάπη μου να φας το μήλο σου!”, φωνάζουν οι μαμάδες στα μικρά παιδιά. “Μα δεν μου αρέσει”, απαντούν εκείνα. “Μα πρέπει, κάνει καλό στη υγεία σου“. Κάπως έτσι, απλά κι εύκολα περνάει το μήνυμα στον εγκέφαλο πως αυτό που είναι υγιεινό και πρέπει να το φάμε δεν είναι ωραίο στη γεύση. Αυτό όμως δεν ισχύει. Είναι μια λάθος νοοτροπία την οποία θα πρέπει να αλλάξουμε, για να βρούμε τη γεύση, που όντως υπάρχει και στην υγιεινή διατροφή.

Ένας ακόμη λόγος που μας καθιστά ανέτοιμους, είναι η ψευδής πεποίθηση ότι θα σταματήσουμε να τρώμε ότι μας αρέσει, ότι πιθανώς θα στερηθούμε τα γλυκά που τόσο αγαπάμε ή ότι θα βγούμε με τους φίλους μας και δεν θα μπορούμε να απολαύσουμε τις νοστιμιές που θα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι. Όλες αυτές είναι λάθος νοοτροπίες που θα πρέπει σιγά-σιγά να αποκαταστήσουμε στο μυαλό μας.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό;

Υγιεινή διατροφή: 5 βασικοί κανόνες για να τα καταφέρεις!
Υγιεινή διατροφή: 5 βασικοί κανόνες για να τα καταφέρεις!

Πως θα γίνει όμως αυτό; Πως δηλαδή θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και τις πεποιθήσεις μας απέναντι σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα, ώστε να μην αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθειά μας; Η απάντηση είναι απλή. Η βοήθεια ενός ειδικού, είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Μπορεί να είναι ο διαιτολόγος μας, ή ένας σύμβουλος διατροφής ή ένας nutrition coach.

Όπως και έχει όμως, αφού βάλαμε τα πράγματα στην πραγματική τος διάσταση, η βοήθεια από ένα ειδικό είναι απαραίτητη για να χτίσουμε μια νέα πορεία προς τη υγιεινή διατροφή.

Προσδοκίες των ανθρώπων όταν ζητούν την βοήθεια των ειδικών

svg%3E
Υγιεινή διατροφή: 5 βασικοί κανόνες για να τα καταφέρεις!

Και βρισκόμαστε, ιδανικά, στο σημείο εκείνο όπου έχουμε συνειδητοποιήσει τι κάνουμε και γιατί και έχουμε πάρει την απόφαση να χτυπήσουμε την πόρτα ενός ειδικού. Με ποιες προσδοκίες πάμε; Τι πρέπει να περιμένουμε απ’ τον ειδικό υγείας;

Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι ο ειδικός υγείας δεν είναι μάγος, να κάνει ένα “τικ” με το ραβδί του και να γίνουν ξαφνικά όλα όπως τα θέλουμε. Ο ειδικός που θα επιλέξουμε είναι ο άνθρωπος με τον οποίο θα χαράξουμε μια κοινή στρατηγική που ακολουθώντας την, εμείς θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Απαιτείται όμως η δική μας συμμετοχή στην αλλαγή αυτή. Την πορεία που θα ακολουθήσουμε προς τον τελικό στόχο θα τη βαδίσουμε εμείς! Ο ειδικός απλά θα μας βοηθήσει να περάσουμε κάποια εμπόδια. Δικός μας είναι ο στόχος, δική μας η προσπάθεια, ο μόχθος, το ξεβόλεμα, δική μας και τελική χαρά ή η απογοήτευση.

Ποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να τα καταφέρει.

svg%3E
Υγιεινή διατροφή: 5 βασικοί κανόνες για να τα καταφέρεις!

Πως λοιπόν θα καταφέρουμε να πετύχουμε; Πολύ απλά θα πρέπει να ακολουθήσουμε πέντε βασικούς κανόνες, απαράβατους και αδιαπραγμάτευτους.

  • Συνειδητοποίηση
  • Πειθαρχεία
  • Συνέπεια
  • Θέληση
  • Αποφασιστικότητα

Ο δρόμος για την αλλαγή δεν θα είναι εύκολος, ούτε γρήγορος. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, να τα κάνουμε κτήμα μας και να γίνουν οι νέες μας συνήθειες. Τι θα πει όμως συνήθειες; Συνήθειες είναι όλες οι πράξεις που κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε π.χ ανοίγω το φίλτρο για να πιώ νερό, παίρνω τα κλειδιά απ’ την κλειδοθήκη. Δεν σκέφτομαι πριν κάνω κάτι, το κάνω αυτόματα.

Αν λοιπόν ακολουθήσετε αυτούς τους πέντε βασικούς κανόνες, που είναι δύσκολοι, μέσα στην απλότητά τους, τότε θα καταφέρετε να πετύχετε κάθε στόχο και συγκεκριμένα, να αποκτήσετε μια σωστή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.