βιβλίο

Το δώρο 1 , Στέφανος Ξενάκης

“Το δώρο” ήταν το βιβλίο που μου πρότεινε να διαβάσω ο αδελφός μου πριν από δυο χρόνια. Μου είχε πει: “άκουσε με και δεν θα χάσεις”. Του είπα ναι όμως δεν έκανα καμιά κίνηση να το αγοράσω. Πριν λίγους μήνες χαζεύοντας βιντεάκια στο youtube έπεσα πάνω σε ένα βίντεο που στο εξώφυλλό του έγραφε “Το δώρο 1”, Στέφανος Ξενάκης.

Αμέσως θυμήθηκα την κουβέντα που είχα με τον αδελφό μου κι έτσι από περιέργεια περισσότερο πάτησα το play και το άκουσα. Αρχικά οφείλω να παραδεχτώ ότι η ιδέα να ηχογραφηθεί ένα μέρος του βιβλίου ήταν εξαιρετική. Η κίνηση αυτή εμπεριείχε ρίσκο βέβαια αλλά ευτυχώς ήταν απολύτως επιτυχημένη! “Το δώρο 1” κυκλοφορεί είδη στις ΗΠΑ με τίτλο “The simplest gift” και έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες.

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

svg%3E
Το δώρο, Στέφανος Ξενάκης

Ο Στέφανος Ξενάκης ζει στην Αθήνα. Είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο “Το δώρο” κυκλοφόρησε το 2018, έγινε bestseller στην Ελλάδα και μεταφράστηκε σε 26 γλώσσες. Παράλληλα, εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ», ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από την πρώτη δημοτικού κιόλας.

Είναι περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών 11 και 13 χρονών, της Αύρας και της Αίνειας.

Σχετικά με το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από μικρές αυτοτελείς ιστορίες που ο συγγραφέας έχει αντλήσει απ’ τη ζωή του. Αρκετές απ’ τις ιστορίες αυτές έχουν ενδιαφέρον και πραγματικά περνούν στον αναγνώστη το μήνυμα ότι η ζωή είναι δώρο. Χωρίς περίπλοκα νοήματα αυτό το “τετράδιο ευγνωμοσύνης” όπως το αποκαλεί ο Στέφανος Ξενάκης θα μπορούσε να είναι ένα μέρος προσωπικού ημερολογίου.

Τελείωσα “Το δώρο 1” μέσα σε δυο βράδια. Η ανάγνωση δεν με κούρασε καθόλου και μπορώ να πω πως διαβάζοντάς το περισσότερο χαλάρωνα παρά προβληματιζόμουν. Θεωρώ πως για έναν αρχάριο, στον κόσμο των βιβλίων της αυτογνωσίας, αναγνώστη είναι πολύ καλό. Προσωπικά έχοντας διαβάσει δυο-τρία ακόμα βιβλία αυτού του είδους έμεινα με ένα ερωτηματικό.

Τι δεν μου άρεσε…

svg%3E
Το δώρο, Στέφανος Ξενάκης

Έχω την εντύπωση ότι στόχος των βιβλίων αυτογνωσίας είναι να βάλουν το μυαλό των αναγνωστών σε διαδικασία σκέψης. Πιστεύω πως πρωταρχική έννοια του κάθε συγγραφέα θα έπρεπε να είναι πως θα καταλήξει ο αναγνώστης στα δικά του συμπεράσματα, πως θα πάρει τα δικά του μαθήματα, πως θα απορρίψει ή θα ταυτιστεί με τις ιστορίες και θα κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει μέσα του. Το να δίνονται τα νοήματα τόσο απλόχερα στερεί λίγο σε αυτόν που θα το διαβάσει τη χαρά της συνειδητοποίησης.

Τι κρατάω

Ποτέ δεν συμφώνησα με απόψεις που εξυμνούν απόλυτα ή αποκαθηλώνουν οποιοδήποτε βιβλίο. Πιστεύω ότι απ’ όλα μπορείς να κρατήσεις κάτι. Άλλωστε, κάθε βιβλίο που βρίσκεται στα χέρια μας, για κάποιο λόγο το επιλέξαμε. Κάποιο μάθημα θα μας δώσει. Κάτι σημαντικό θέλει να μας υπενθυμίσει.

Σαν νέα μανούλα είχα ξεχάσει ότι πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο προτεραιότητα είχαν πάντα οι άλλοι. “Το δώρο 1” μου θύμισε πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνω έστω και μισή ώρα τη μέρα στον εαυτό μου. Χάρη στο βιβλίο αυτό ξεκίνησα πάλι δυο παλιές αγαπημένες μου συνήθεις:

  1. Κρατάω και πάλι ημερολόγιο, πράγμα που με βοηθάει απίστευτα στο να συγκεντρώνω καλύτερα τις σκέψη μου.
  2. Ξεκίνησα διαλογισμό. 15 λεπτά κάθε βράδυ. Ηρεμώ, γαληνεύω κι έρχομαι σε επικοινωνία με τον εαυτό μου.

Για τη δική μου ζωή λοιπόν “Το δώρο 1” υπήρξε πολύ σημαντικό. Οπότε ναι! κατά την άποψη μου άξιζε που αγόρασα και αφιέρωσα χρόνο για να διαβάσω αυτό το βιβλίο, παρ’ όλα τα ψεγάδια του. Θα χαρώ πολύ να το διαβάσετε κι εσείς και θα ακούσω με μεγάλη προσοχή τη δική σας γνώμη.

Λίγο πριν το τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Στέφανος Ξενάκης διατηρεί δικό του κανάλι στο youtube το “Ναι μπορώ“. Θα μιλήσουμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο καθώς είμαι απ’ τις συνεπέστερες ακολούθους του.