essential oils 2738555 960 720

Επτά λόγοι που επιλέγω την ομοιοπαθητική.

Ξεκίνησα την ομοιοπαθητική πριν ένα χρόνο περίπου όταν αντιμετώπισα μια σοβαρή δερματική αλλεργία. Η ιατρική μέθοδος αυτή δεν μου ήταν άγνωστη μέχρι τότε, απλός δεν είχα ασχοληθεί να μα΄θω περισσότερα γι’ αυτήν. Γνώριζα απ’ τον αδελφό μου τα οφέλη της αλλά μέχρι να ξεκινήσω η ίδια θεωρούσα υπερβολικά τα όσα μου έλεγε.

Πάμε όμως να ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά.

Τί είναι η ομοιοπαθητική.

Ομοιοπαθητική είναι η φυσική μέθοδος ενδυνάμωσης του οργανισμού που αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν σύνολο. Αρχή της ομοιοπαθητικής είναι να αντιμετωπίζει το άτομο σαν σύνολο και όχι την ασθένεια.

Η λέξη ομοιοπαθητική είναι σύνθετη και προέρχεται απ’ τις λέξεις “όμοιον” και “πάθος”. Είναι ένα σύστημα εναλλακτικής ιατρικής που επινοήθηκε το 1796 απ’ τον Σάμουελ Χάνεμαν με βάση το αξίωμα πως “τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια”. Αυτό σημαίνει ότι μια ουσία, η οποία μπορεί να προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα, αν χορηγηθεί σε απειροελάχιστη ποσότητα μπορεί να ανακουφίσει από τα ίδια συμπτώματα όταν χορηγηθεί σε έναν υγιή οργανισμό.

Γιατί επέλεξα την ομοιοπαθητική μέθοδο

Η ομοιοπαθητική μέθοδος έχει πολλά οφέλη. Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά:

  • Μπορεί να συνδυαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα με την μοντέρνα ιατρική.
  • Οι ομοιοπαθητικές κάψουλες είναι φυτικά σκευάσματα που δεν προκαλούν παρενέργειες. Πάντα με τη σωστή καθοδήγηση του γιατρού μας βέβαια.
  • Έχει μόνιμα αποτελέσματα σε χρόνιες ασθένειες.
  • Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι δεν καλύπτει το πρόβλημα ανακουφίζοντας τα συμπτώματα αλλά θεραπεύει το αίτιο με αποτέλεσμα τη μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη των υποτροπών.
  • Επίσης η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να δράσει προληπτικά όταν είμαστε υγιής με αποτέλεσμα λιγότερες παθήσεις στο μέλλον.
  • Λίγο πριν το τέλος να πω, ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να γιατρέψει ταυτόχρονα πολλές παθήσεις.
  • Επέλεξα σαν τελευταίο επιχείρημα να αφήσω το οικονομικό κομμάτι. Η ομοιοπαθητική είναι μια θεραπεία που σε βάθος χρόνου αποδεικνύεται πιο οικονομική.

Προσωπικά…

svg%3E

Στα πλαίσια μιας προσωπικής προσπάθειας να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου, να βγω από μια αγχωτική καθημερινότητα, να τρέφομαι σωστά, να βρίσκω λίγο χρόνο για τον εαυτό μου, να κάνω διαλογισμό, να διαβάζω περισσότερο, να ζω την κάθε στιγμή μου πιο ουσιαστικά (θα σας τα πω αναλυτικά σε άλλο άρθρο) αποφάσισα και να στραφώ στην ομοιοπαθητική. Αποφάσισα, αν και δεν ήμουν ποτέ φανατική ακόλουθος των φαρμάκων, να βγάλω απ’ τη ζωή μου τα συμβατικά φάρμακα, εκτός πια κι αν είναι απόλυτη ανάγκη!

Δεν απορρίπτω ούτε δαιμονοποιώ την μοντέρνα ιατρική σε καμία περίπτωση, απλά όπου μπορώ προτιμώ να την αποφεύγω!! Έχοντας δει με τα μάτια μου το καλό που μπορεί να κάνει μια ομοιοπαθητική θεραπεία δύσκολα θα γύριζα ξανά πίσω.

Στον αντίποδα…

Βεβαίως για να είναι σωστό και ολοκληρωμένο το άρθρο αυτό οφείλω να παραθέσω και την αντίθετη άποψη. Η αντίθετη άποψη λέει ότι τα ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα δεν είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία καμίας νόσου. Η χρήση των ομοιοπαθητικών είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Έρευνες έχουν δείξει πως η ομοιοπαθητική δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο (placebo), υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα από τη θεραπεία οφείλονται στο φαινόμενο placebo και τη φυσική ανάρρωση του ασθενούς.

Κλείνοντας

svg%3E

Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην ομοιοπαθητική. Στο σημείο αυτό θα επικαλεστώ μια απορία που είχε μια ολιστική γιατρός που πραγματικά κι εγώ αδυνατώ να καταλάβω! Πώς είναι δυνατόν να παίρνουμε άκριτα και αβασάνιστα χημικά φάρμακα χωρίς να ρωτάμε τι είναι, τι παρενέργειες προκαλούνται, χωρίς κανένα κριτήριο και όταν ακούμε για φυτικά φάρμακα χωρίς καμία παρενέργεια να ρίχνουμε τον λίθο του αναθέματος σε όποιον μας το αναφέρει. Φυσικά δεν το κάνουν όλοι, ποτέ δεν θα έβαζα σε ένα σωρό όλους τους ανθρώπους, αλλά σίγουρα συμβαίνει.

Η επιλογή για το τι θα κάνουμε στη ζωή μας είναι πάντα και μόνο δική μας. Κανένας δεν μπορεί να μας υποδείξει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος για μας. Εμείς ξέρουμε καλύτερα απ’ τον καθένα τι είναι το καλύτερο για ‘μας. Γι’ αυτό να ξεκαθαρίσω ότι σκοπός του άρθρου δεν είναι άλλος απ’ το να σας “γνωρίσω” την ομοιοπαθητική μέσα απ’ τα δικά μου μάτια. Εσείς όμως ξέρετε τι είναι καλύτερο για ‘σας.