Ο οδοντίατρος με το σβουράκι…Θα μπορούσε να είναι και τίτλος ταινίας θρίλερ. Κι εγώ προσωπικά απεχθάνομαι τα θρίλερ. Η μάχη κάθε εξάμηνο για να ανανεώσω το ραντεβού με τον οδοντίατρο μου επική! Είναι για γέλια και για κλάματα. Νομίζω όμως ότι με έχουν μάθει πια και δεν με παρεξηγούν. Τι να κάνω…το παραδέχομαι πως φοβάμαι! Μισώ τις ενέσεις, δεν αντέχω τον ήχο απ’ το σβουράκι και αν πούμε για κανένα σφράγισμα ή απονεύρωση γκρινιάζω 3 μέρες πριν πάω και δύο μέρες μετά!
Το αγαπημένο μου, όσο και να σας φανεί περίεργο είναι η εξαγωγή. Πάω και μέσα σε 5 λεπτά έχω φύγει κιόλας. Είναι κάπως αλλόκοτο το ξέρω. Με το που μπω λοιπόν μέσα στο ιατρείο, πριν καν του πω καλημέρα, λέω: “μη με πονέσεις…” Κι εκείνος πάντα μου λέει : “μη φοβάσαι δεν θα πονέσεις”. Την πρώτη φορά που το άκουσα μου θύμισε τη μαμά μου που μου έλεγε κάθε φορά πριν πάμε για εμβόλιο ” δεν θα νιώσεις τίποτα”. Μεταξύ μας, ψέματα μου έλεγε… Ευτυχώς ο μόνος σωματικός πόνος που νιώθω στον οδοντίατρο είναι η ένεση κι αυτή όχι πάντα!
Σήμερα θα σας πω τέσσερα απ’ τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος μου για να με πείσει κάθε φορά ότι πρέπει να είμαι συνεπείς στην ανανέωση των ραντεβού μου. Να σημειώσω πριν ξεκινήσω ότι δεν είμαι πάντα συνεπής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
Έγκαιρη διάγνωση
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται δυο φορές το χρόνο. Ο οδοντίατρος πέρα από τον καθαρισμό θα κοιτάξει και για τυχόν φθορές στα δόντια. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποτραπούν σοβαρά προβλήματα. Η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων είναι η καλύτερη λύση τους. Πέρα από τον πόνο που μπορεί να γλιτώσει κανείς, γλιτώνει σίγουρα χρήματα και χρόνο. Ένα δόντι που ξεκινάει να χαλάει αρχικά δεν πονάει. Ένα απλό σφράγισμα λοιπόν μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε εξαγωγή εάν δεν γίνει αντιληπτό στην ώρα του.
Εξατομικευμένες συμβουλές
Όλοι ξέρουμε θεωρητικά πως να πλένουμε τα δόντια μας. Ξέρουμε επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθώς και στοματικό διάλειμμα. Παρ’ όλα αυτά ο καθένας από μας έχει διαφορετικές ανάγκες και ο οδοντίατρός μας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας δώσει τις συμβουλές του. Να μας υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο να φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το χαμόγελό μας λαμπερό.
Αισθητική και ψυχολογία
Είναι γνωστό ότι ένα όμορφο χαμόγελο φωτίζει ολόκληρο το πρόσωπο μας. Η αυτοπεποίθησή μας ενισχύεται κι αυτό μας κάνει να λάμπουμε. Το χαμόγελο είναι ένα βασικό στοιχείο της επικοινωνίας και της επιτυχίας μας. Καλό είναι λοιπό να το φροντίζουμε!
Ο οδοντίατρος δεν σε κρίνει
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο γιατί γνωρίζουν ότι έχουν σοβαρά θέματα με τα δόντια τους και θέλουν να αποφύγουν την κριτική. Κουβέντες του τύπου: “τώρα που ήρθες δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά” ή “ποπο, εδώ έχουμε μεγάλα προβλήματα” δεν βοηθούν τον ασθενή να νιώσει άνετα. Μου έχει συμβεί κι εμένα. Ο παλιός μου οδοντίατρος μου είχε πει: “τώρα που ήρθες πάμε για εξαγωγή…’. Τι να σας πω, κάναμε την εξαγωγή και δεν με ξαναείδε. Οι σωστοί επαγγελματίες δεν κάνουν έτσι! Σέβονται τον ασθενή τους και κοιτάζουν τι μπορεί να κάνουν στην παρούσα κατάσταση.
Η αλήθεια είναι ότι κάνοντας τακτικά επίσκεψη στον οδοντίατρό μας θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι και τόσο τρομακτικός. Τακτικές επισκέψεις λοιπόν και όλα θα πάνε καλά!