20210610172651 katapliktiki mama praktikes symvoules gia mamades me paidia 1 3 1

“Καταπληκτική μαμά 1εως 3”, Λίζα Βάρβογλη

Επιλέγω σήμερα να ανοίξω αυτή τη στήλη με το βιβλίο της Λίζας Βάρβογλη, “Καταπληκτική μαμά 1εως 3” . Είναι απ’ τα τελευταία βιβλία που διάβασα και πραγματικά με βοήθησε πολύ! Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τις νέες και όχι μόνο μανούλες να μεγαλώσουν και να κατανοήσουν σωστά το κάθε ηλικιακό στάδιο που περνάει ένα παιδί. Πριν συνεχίσω όμως πάμε να πούμε λίγα λόγια για τη συγγραφέα.

Λίζα Βάρβογλη

Η ∆ρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Έχει κάνει τη μεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, Διδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δημοσιεύονται σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέματα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, µμαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ.

Έχει εκτενή εμπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατομικά ή ομαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Έχει γράψει επιστημονικά συγγράμματα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία.

Για το βιβλίο της “Το μυστήριο” του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά “Ανελάντα και Μάξιμος” – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό.

Το βιβλίο αυτό

Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο αυτό μόλις γέννησα τα παιδιά μου. Ήθελα πολύ να ξέρω τι με περιμένει αλλά και τον τρόπο να αντιμετωπίσω όσα θα έρθουν.. Αυτό που αρχικά με τράβηξε στο βιβλίο αυτό ήταν ο τίτλος του. “Καταπληκτική μαμά”. Ήθελα κι εγώ στ’ αλήθεια να γίνω μια καταπληκτική μαμά για τα μωρά μου! Έπειτα τα χρώματα του βιβλίου ήταν τέτοια μου μαγνήτισαν το βλέμμα μου και δεν με άφηναν να πάω στο επόμενο.

Στην ουσία τώρα…

Το βιβλίο αυτό είναι καλογραμμένο. Διαβάζεται πολύ εύκολα και μέσα μπορείς να βρεις πολύ χρήσιμες πρακτικές και συμβουλές για το πως μπορείς να διαχειριστείς το κάθε στάδιο απ’ το οποίο θα περάσει το παιδί. Καθώς διάβαζα είπα πολλές φορές “α, αυτό το ξέρω… ή α!! αυτό θα το έκανα κι εγώ”. Θα το έκανα όμως; Θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα ανακαλούσα στη μνήμη μου αυτό που νόμιζα ότι ήξερα ή θα αναπαρήγαγα λανθασμένες πρακτικές των δικών μου γονιών; Το πιθανότερο είναι να έκανα το δεύτερο.

Διάβασα μέσα και αρκετά πράγματα που δεν γνώριζα και το σημαντικότερο όλων είναι ότι κατάφερα τις πρακτικές και τις συμβουλές να τις εφαρμόσω και στην πράξη. Τι θέλω να πω με αυτό. Το βιβλίο αυτό δε περιέχει μόνο θεωρεία. Δεν το βαριέσαι δηλαδή. Οι τρόποι που σου δίνει είναι εφαρμόσιμοι, δεν εμπεριέχονται στη σφαίρα του απραγματοποίητου ή του ιδανικού. Φυσικά δεν ταιριάζουν όλοι οι τρόποι σε όλα τα παιδιά, αφού το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και μοναδικό. Διαβάζοντας όμως αυτό το βιβλίο ανοίγει το μυαλό και ο κάθε προτεινόμενος τρόπος αντιμετώπισης του κάθε “προβλήματος” είναι μια επιλογή που σίγουρα δεν θα την έχεις αν δεν το διαβάσεις.

svg%3E
Λίζα Βάρβογλη, “Καταπληκτική μαμά 1εως 3”

Επιπλέον θετικά στοιχεία

Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο που με τράβηξε σε αυτό το βιβλίο είναι ότι ασχολήθηκε πρώτα με τη μαμά. Καλωσορίζει τη νέα καταπληκτική μαμά την απενοχοποιεί από όλες τις τύψεις και τις ενοχές που κουβαλάνε συνήθως οι περισσότερες μανούλες και την προτρέπει να δώσει χώρο και χρόνο στον εαυτό της. Τέλος μου άρεσε πάρα πολύ που στο τέλος κάθε κεφαλαίου έχει μια μικρή ανακεφαλαίωση της ενότητας με τα βασικότερα σημεία.

Αυτό ήταν το πρώτο βιβλίο που ήθελα να σας παρουσιάσω και το αφιερώνω φυσικά σε όλες τις μανούλες, νέες και παλιές που θέλουν να είναι καταπληκτικές και να μεγαλώσουν με τη σειρά τους καταπληκτικά παιδιά. Γιατί πραγματικά η κοινωνία μας σήμερα παρά ποτέ έχει ανάγκη καταπληκτικούς ανθρώπους!

Θα χαρώ πολύ να το διαβάσετε κι εσείς και να το συζητήσουμε!