αυπνία

Κακός ύπνος και ανθυγιεινή διατροφή: Πως συνδέονται!

“Ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη ώρα για να ξεκουραστώ! Είναι βράδυ και είναι ώρα για ύπνο!” Αν αρχίζει κι εσάς κάπως έτσι το μαρτύριο σας, το άρθρο αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει! Σήμερα λοιπόν στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στο:

 • Τι εννοούμε όταν λέμε “κακός ύπνος”
 • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κακού ύπνου
 • Πως μπορεί να σχετίζεται ο ύπνος με την ανθυγιεινή διατροφή
 • Αλλά και 7 τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας!

Τι εννοούμε όταν λέμε “κακός ύπνος”

αυπνία
Κακός ύπνος και ανθυγιεινή διατροφή: Πως συνδέονται!

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά! Τι εννοούμε όταν λέμε κακός ύπνος; Όλοι οι άνθρωποι είμαστε “ρυθμισμένοι” με βάση το βιολογικό ρολόι να νυστάζουμε το βράδυ και να είμαστε υπ’ ατμών το πρωί. Οι ενήλικες κοιμόμαστε περίπου στις 11:00 το βράδυ και ξυπνάμε στις 6:30 με 7:00 το πρωί. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο πιο σταθερές είναι οι ώρες που κοιμόμαστε, τόσο καλύτερο είναι για τον οργανισμό μας, ο οποίος βρίσκεται σε σταθερές συνθήκες! Οι ειδικοί μιλούν για ένα οκτάωρο ποιοτικού βραδινού ύπνου.

Είναι καλό να μην παραβλέπουμε μια πολύ σημαντική πληροφορία: “Ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται!” Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσες ώρες θα κοιμηθούμε στο σύνολο, για την καλύτερη ξεκούραση μας, αλλά ποιες θα είναι αυτές οι ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί σε συγκεκριμένες ώρες το σώμα μας παράγει συγκεκριμένες ορμόνες. Οι ορμόνες δηλαδή έχουν έναν προκαθορισμένο νυχθημερήσιο ρυθμό.

Τα χαρακτηριστικά του κακού ύπνου

αυπνία
Κακός ύπνος και ανθυγιεινή διατροφή: Πως συνδέονται

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κακού ύπνου:

 • Νυχτερινές αφυπνίσεις: Οι νυχτερινές αφυπνίσεις μπορεί να προκύψουν από κάποιο όνειρο, από ένα πόνο, από βήχα, εάν νιώθουμε πολύ ζέστη ή κρύο, από κάποια άπνοια κ.τ.λ.
 • Μειωμένη ή αυξημένη διάρκεια ύπνου: και οι δυο είναι διαταραχές που μπορεί να σχετίζονται με παθολογίες όπως είναι η κατάθλιψη, η Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (ΑΑΥ) και η υπνηλία.
 • Αυπνία
 • Χρήση υπναγωγών φαρμάκων για την έλευση του ύπνου.

Όλο και περισσότερες εύρυνες τεκμηριώνουν την αξία του ποιοτικού ύπνου για την καλή κατάσταση της υγείας μας. Μια πρόσφατη μελέτη που παρακολούθησε δέκα χιλιάδες άτομα, ηλικίας 50 ετών, για εικοσιπέντε χρόνια ανίχνευσε αύξηση του κινδύνου για πολυνοσηρότητα σε χρόνιες παθήσεις σε αυτούς που ο ύπνος τους διαρκούσε λιγότερο από 5 ώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί αναταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός των ορμονών, δεν ανανεώνονται τα ένζυμα του οργανισμού, εμφανίζεται μια χρόνια συστημική φλεγμονή και κυριαρχεί μια μόνιμη κούραση που επηρεάζει την απόδοσή μας στην καθημερηνότητά μας.

Πως μπορεί να σχετίζεται ο ύπνος με την ανθυγιεινή διατροφή;

svg%3E
Κακός ύπνος και ανθυγιεινή διατροφή: Πως συνδέονται!

Εάν λοιπόν δεν υπάρχει σταθερή ρουτίνα στις ώρες που πάμε για ύπνο αλλά και στις ώρες που ξυπνάμε το πρωί, τότε εμφανίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την σωματική και ψυχική υγεία και φυσικά εμφανίζονται και θέματα νυχτερινών διατροφικών διαταραχών. Ο λόγο που συμβαίνουν όλα αυτά είναι επειδή η έλλειψη ύπνου προκαλεί ορμονική ανισορροπία στον οργανισμό μας και είναι μια κατάσταση έντονου στρες για το σώμα μας.

Επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κακή ποιότητα του ύπνου μας ωθεί σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

7 τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας!

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας; Πάμε να δούμε 7 απλούς τρόπους:

ύπνος
Κακός ύπνος και ανθυγιεινή διατροφή: Πως συνδέονται!
 • Διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα: στο σώμα μας αρέσει η ρουτίνα. Προσπαθούμε λοιπόν να πέφτουμε για ύπνο και να ξυπνάμε τις ίδιες ώρες. Με ένα σταθερό πρόγραμμα το σώμα μας θα ξέρει πότε να απελευθερώσει ηρεμιστικές ορμόνες για τον ύπνο και πότε διεγερτικές ορμόνες για να ξυπνήσουμε.
 • Διατηρούμε τα επίπεδα αλκοόλ και καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα, αφού και τα δυο παρεμβαίνουν στον ύπνο. Αποφεύγουμε την καφεΐνη 8-9 ώρες πριν τον ύπνο.
 • Κάνουμε ένα άδειασμα εγκεφάλου: είτε διαλογισμό, είτε σε ένα ημερολόγιο καταγράφουμε ό, τι μας απασχολεί, έτσι θα ηρεμήσουμε , θα αποφορτιστούμε, θα χαλαρώσουμε και ο ύπνος θα έρθει πιο εύκολα!
 • Κλείνουμε οτιδήποτε ηλεκτρονικό: Είναι γνωστό πλέον ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές διεγείρουν τον εγκέφαλο. Συντείνεται λοιπόν αποχή από κάθε είδους οθόνη τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει τηλεόραση, υπολογιστές και κινητά. Οι οθόνες απελευθερώνουν ένα μπλε φως που εμποδίζει τον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για τον ύπνο.
 • Πέφτουμε για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα, καθότι αυτή η συνήθεια ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τους φυσικούς κύκλους του φωτός.
 • Ασκούμαστε τακτικά: Η φυσική κίνηση και ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους. προάγει τον καλύτερο ύπνο το βράδυ
 • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή έστω ένα ντους μπορεί και αυτό να προάγει τον καλύτερο ύπνο.

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.