salad 2756467 960 720

Η αξία της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει, οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι εξοντωτικοί και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο (μεταξύ άλλων) στην διατροφή μας. Σήμερα λοιπόν μαζί θα δούμε με απλά λόγια:

 1. Γιατί δεν καταναλώνουμε τόσο συχνά τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας
 2. Ποια είναι τα μειονεκτήματα κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών
 3. Τι μας προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή και
 4. Με ποιόν τρόπο η ανάπτυξη της επιστήμης της διατροφής θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμα μας.

Γιατί δεν καταναλώνουμε πια τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας

svg%3E
Η αξία της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή μας.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι για να προλάβουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στη διάρκεια μιας ημέρας πρέπει όλα να γίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 • Έτσι λοιπόν ο έντονος τρόπος της ζωής μας, έχει οδηγήσει στην κατανάλωση πολλών έτοιμων γευμάτων και προμαγειρεμένων φαγητών. Είναι όμως πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ένα έτοιμο ή προμαγειρεμένο φαγητό να είναι ίσης θρεπτικής αξίας με αυτό που ετοιμάζουμε εμείς οι ίδιοι στο σπίτι μας. Αυτό συμβαίνει γιατί στα προμαγειρεμένα φαγητά, λόγου χάρη, χάνονται πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ενός τροφίμου είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη με την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών του. Ας μην ξεχνάμε ότι τα προϊόντα αυτά επείδη ακριβώς είναι σχεδιασμένα για να τραβούν τον καταναλωτή μέσω της καλής γεύσης, είναι γεμάτα λίπη, άλατα, σάκχαρα, πρόσθετα και φυσικά συντηρητικά.
 • Ξαναζεσταμένα φαγητά: Στην προσπάθεια που κάνουμε να μην καταναλώνουμε έτοιμα και προμαγειρεμένα φαγητά, καταλήγουμε να μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες γευμάτων και να τα αποθηκεύουμε σε καταψύκτες. Αυτό είναι αλήθεια πολύ βολικό, αλλά αν συμβαίνει πολύ συχνά τελικά καταλήγουμε πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή να τρώμε φαγητά χωρίς θρεπτική αξία. Ο λόγος που το ξαναζέσταμα των τροφίμων δεν ενδείκνυται είναι γιατί καταστρέφεται η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών. Έτσι ενώ νομίζουμε ότι η διατροφή μας είναι υγιεινή και ισορροπημένη στην ουσία αυτό δεν ισχύει.
 • Φαγητό έξω: Πολύ περισσότερο απ’ ότι παλιότερα ο κόσμος τρώει έξω. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα από νόστιμα γεύματα σε εστιατόρια, ταβέρνες, αρτοποιία κ.τ.λ. Έτσι μετά από μια δύσκολη και γεμάτη μέρα, είναι πιο εύκολο να καταφύγει κανείς εκεί, παρά να πάει στο σπίτι να μαγειρέψει. Ακόμα και στο διάλειμμα απ’ τη δουλεία πιο συχνό είναι το φαινόμενο κατανάλωσης κάποιου εξωτερικού σνακ παρά σπιτικού.

Μειονεκτήματα υπερκατανάλωσης επεξεργασμένης τροφής

svg%3E
Η αξία της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή μας.

Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης επεξεργασμένης τροφής είναι πολύ σοβαρές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κακή διατροφή οδηγεί στην κακή σωματική και ψυχική υγεία.

 • παχυσαρκία
 • καρδιακές παθήσεις
 • διαβήτης
 • οστεοπόρωση
 • καρκίνος

Τι μας προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή

Οι διατροφικές συνήθεις έχουν αλλάξει κατά πολύ. Τα φαγητά πλέον “ικανοποιούν” περισσότερο τον ουρανίσκο παρά προστατεύουν και θρέφουν τον οργανισμό μας. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι μια ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στην υγεία και την ευεξία μας. Όταν τρεφόμαστε σωστά έχουμε περισσότερη ενέργεια. Η σωστή διατροφή μας βοηθάει να ζεσταθούμε, να προστατευτούμε από ασθένειες και να δημιουργήσουμε ανοσία. Βελτιώνει την ψυχολογία, τις αντοχές μας και βοηθά να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η ισορροπημένη διατροφή καθορίζει την ανθρώπινη εξέλιξη και ανάπτυξη.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω και να υπογραμμίσω πως δεν υπάρχουν “κακές τροφές”. Mεγάλη σημασία παίζει η συχνότητα και η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ας πούμε τα πορτοκάλια είναι πολύ υγιεινά άλλα η υπερκατανάλωσή τους προκαλεί μεταξύ άλλων ναυτία και διάρροια.

Με ποιόν τρόπο η ανάπτυξη της επιστήμης της διατροφής θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμα μας.

svg%3E
Υγεία και ευεξία

Η διατροφή είναι μια επιστήμη που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Η μελέτη του τι τρώμε, γιατί το τρώμε, τι ποσότητες πρέπει να καταναλώνουμε αλλά και η συνειδητοποίηση του τρόπου αλλαγής των «κακών» διατροφικών συνηθειών που μας ακολουθούν, είναι πολύ σημαντική καθώς εξισορροπώντας σωστά τη διατροφή μας μπορούμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Καλύτερη υγεία και ευεξία.

Η γνώση της διατροφής είναι σημαντική για τη διαχείριση βάρους, για τα μικρά παιδιά, τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους. Είναι σημαντική για τις ανάγκες τους καθενός μας ξεχωριστά. Λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στον κατάλληλο σχηματισμό γευμάτων που θα βοηθήσουν την αντοχή και την ευεξία μας.

svg%3E
svg%3E
svg%3E

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.