πρόγραμμα διατροφής

Πρόγραμμα διατροφής: 7 μυστικά πως να επανέλθω μετά τις γιορτές.

Οι γιορτές πέρασαν, όλοι μας λίγο ως πολύ ξεφύγαμε απ’ το πρόγραμμα διατροφής μας και τώρα ήρθε η ώρα να επανέλθουμε. Η ερώτηση που ακούγετε πιο συχνά στα γραφεία των διαιτολόγων και των συμβούλων διατροφής πριν τα Χριστούγεννα είναι: “Τώρα τις γιορτές τι θα γίνει αν βγω εκτός διατροφικού πλάνου;”. Η απάντηση φυσικά είναι: “ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ”. Καμιά προσπάθεια δεν πάει χαμένη βγαίνοντας για λίγο εκτός προγραμματισμού.

Το σημαντικότερο όλων είναι να επιστρέψουμε μετά στο πλάνο διατροφής μας. Ας είμαστε ειλικρινής, ποιος είναι αυτός που μέσα στις γιορτές δεν θα μπει σε πειρασμό να φάει το κάτι παραπάνω; Ποιος είναι αυτός που θα πιέσει τον εαυτό του να μην φάει και γιατί άλλωστε να κάνει κάτι τέτοιο; Οποιοδήποτε πρόγραμμα μας πιέζει και μας περιορίζει περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να αντέξουμε είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αυτό πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας!

Αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τη διατροφή

svg%3E
7 μυστικά για να επανέλθω στο πρόγραμμα διατροφής μου μετά τις γιορτές.

Ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να επαναπροσδιορίσει κάθε άνθρωπος που αποφασίζει να στραφεί στην υγιεινή διατροφή είναι η σχέση του με το φαγητό. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει τη νοοτροπία του και να δει την αλλαγή αυτή σαν έναν τρόπο για να βελτιώσει και να τονώσει τον οργανισμό του και όχι να του στερήσει ό,τι επιθυμεί. Αυτό φυσικά δεν γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με την επιστήμη της διατροφής όμως τόσο περισσότερο μαθαίνουμε και κατανοούμε το πως και το γιατί οι αλλαγές στις καθημερινές μας διατροφικές (και όχι μόνο) συνήθειες είναι επιβεβλημένες.

Πάμε λοιπόν να δούμε πρακτικά τι πρέπει να κάνουμε για να επανέλθουμε στο πρόγραμμα διατροφής μας

  • Απενοχοποίηστε το φαγητό που φάγατε πριν τις γιορτές και συνεχίστε τη διατροφή σας από εκεί που είχατε μείνει. Πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα ούτε να μετανιώνουμε ούτε να στεναχωριόμαστε για το φαγητό, τα γλυκά, τα αναψυκτικά ή τα ποτά που καταναλώσαμε την περίοδο των γιορτών. Αυτό πια έχει περάσει. Επανέλθετε λοιπόν πίσω στο πρόγραμμά σας χωρίς τύψεις κι ενοχές.
  • Αποφύγετε τις ακραίες λύσεις όπως οι αυστηρές δίαιτες. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να τιμωρήσετε τον εαυτό σας επειδή ξέφυγε του προγράμματος. Αγαπήστε το σώμα σας και επιτρέψτε του να επανέλθει σιγά-σιγά στο σημείο που ήταν πριν τις γιορτές και μην το εξαντλήσετε με δίαιτες εξπρές, που τελικά μόνο κακό κάνουν.
  • Επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας σχέση με το φαγητό. Μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια του coach σας ή του διατροφολόγου σας θέστε νέους στόχους.
  • Μην βιαστείτε να φτάσετε στο στόχο σας. Χρειάζεται χρόνος για να τα καταφέρετε.
  • Καλό θα ήταν να μην παραλείπετε κανένα γεύμα. Όλα τα γεύματά μας στη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντικά και μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε σωστά στη δύσκολη καθημερινότητά μας.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό, κάθε του κύτταρο χρειάζεται νερό για να μπορέσει να λειτουργήσει .Το νερό εκτός από την ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.
  • Τελευταίο “μυστικό” αλλά εξίσου σημαντικό είναι να ξεκουραστείτε επαρκώς. Ένας οκτάωρος ύπνος σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Για το τέλος…

svg%3E
Πρόγραμμα διατροφής: 7 μυστικά πως να επανέλθω μετά τις γιορτές.

Για το τέλος επέλεξα να αφήσω κάτι πολύ πολύ σημαντικό. Έτσι λοιπόν όπως θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμα διατροφής μας θα πρέπει να επιστρέψουμε και στο γυμναστήριο ή στην όποια φυσική δραστηριότητα είχαμε επιλέξει και σταματήσαμε λόγω εορτών. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά και στη διατήρηση του νέου μας βάρους. Τα οφέλη της άσκησης στην ζωή μας είναι πολλά και σημαντικά όπως: η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, η αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής και πολλά πολλά ακόμη!

Αν δείτε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό! Είναι εκεί για να σας βοηθήσει και όχι για να σας κρίνει!

 

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.