διατροφή

Γιατί παίρνω πίσω τα κιλά που με τόσο κόπο χάνω;

Το συχνότερο πρόβλημα των ανθρώπων που μπαίνουν στη διαδικασία να ακολουθήσουν μια αυστηρή και στερητική δίαιτα είναι η συνεχόμενη προσθαφαίρεση κιλών. Χάνω κιλά, παίρνω κιλά, χάνω κιλά ξαναπαίρνω κιλά… κι αυτός ο κύκλος μπορεί να συνεχίζεται για χρόνια ως που το άτομο που κάνει την προσπάθεια να απογοητευτεί εντελώς και να παρατήσει κάθε σκέψη νέας απόπειρας απώλειας βάρους. Αλλά τι είναι αυτό που μας εμποδίζει πραγματικά να διατηρήσουμε το νέο μας βάρος; Σήμερα λοιπόν στο άρθρο αυτό θα απαντήσουμε στα εξής ερωτήματα:

  • Πως λειτουργούν οι αυστηρές δίαιτες που περιορίζουν την διατροφή μας;
  • Τι ειναι αυτό που συμβαίνει και δεν μπορώ να διατηρήσω τα κιλά που έχασα;
  • Πώς μπορώ τελικά να φτάσω στο αποτέλεσμα που θέλω και να το διατηρήσω;
  • Δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Πως λειτουργούν οι αυστηρές δίαιτες που περιορίζουν την διατροφή μας;

διατροδή
Πως λειτουργούν οι αυστηρές δίαιτες που περιορίζουν την διατροφή μας;

Συνήθως τα πράγματα ξεκινούν λάθος απ’ την αρχή! Παίρνουμε την απόφαση να χάσουμε τα περιττά κιλά μας μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού, διαιτολόγου/διατροφολόγου ή ακόμα να ζητήσουμε την καθοδήγηση ενός συμβούλου διατροφής. Κάνουμε την έρευνά μας πρώτα στο ίντερνετ, βρίσκουμε 2-3 δίαιτες συνήθως εξαντλητικές που νομίζουμε ότι μας ταιριάζουν και ξεκινάμε. Αυτό όμως είναι λάθος!!!

Κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι διαφορετικός, οπότε και οι ανάγκες του διαφέρουν. Με την τακτική, εφαρμόζω ότι διαβάζω μπορούμε να κάνουμε κακό στην υγεία μας καθώς θα στερήσουμε απ’ τον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για την ομαλή λειτουργία του. Πέρα απ’ το σώμα μας η τακτική αυτή είναι λάθος γιατί βλάπτει και το “μυαλό”. Μια τέτοια προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει εν τη γενέσει της, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάρουμε πίσω όσα κιλά καταφέραμε με τόσο κόπο να χάσουμε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτούμε να μπούμε σε μια παρόμοια διαδικασία, το μυαλό μας θα θυμάται την αποτυχία κι έτσι θα “προσπαθήσει να μας αποτρέψει” απ’ το να κάνουμε τη νέα μας προσπάθεια προβάλλοντας σαν ισχυρό “επιχείρημα”: την προηγούμενη αποτυχημένη μας απόπειρα. Αυτό βέβαια θα γίνει υποσυνείδητα, αλλά σίγουρα θα μας βάλει σε δεύτερες σκέψεις.

Για σκέφτεται λοιπόν η διαδικασία αυτή να επαναληφθεί αρκετές ακόμα φορές… Σίγουρα, κάποια στιγμή, θα φτάσουμε στο σημείο που δεν θα θέλουμε να ακούσουμε καν για δίαιτες, πόσο μάλλον να τις εφαρμόσουμε!

Τι ειναι αυτό που συμβαίνει και δεν μπορώ να διατηρήσω τα κιλά που έχασα;

Γιατί παίρνω πίσω τα κιλά που με τόσο κόπο χάνω;
Γιατί παίρνω πίσω τα κιλά που με τόσο κόπο χάνω;

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται οι περισσότερες αυστηρές και στερητικές δίαιτες είναι “φτιαγμένες” για να αποτυγχάνουν. Πολλά επαγγέλματα βασίζονται πάνω στο φαγητό, στην ανάλυση του, στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας, στην προσπάθεια μας να το ελαττώσουμε κ.τ.λ. Για φανταστείται να έκλεινε κάποια στιγμή αυτός ο κύκλος…

Για να δούμε όμως γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες του διαδικτύου. Αυτό συμβαίνει γιατί για να χάσουμε τα περιττά κιλά μας μπαίνουμε σε μια διαδικασία στέρησης και αυτοτιμωρίας. Μετράμε το κάθε γραμμάριο που τρώμε προσπαθώντας να μην ξεφύγουμε απ’ τις ημερήσιες θερμίδες μας ως που φτάνουμε στο σημείο να κουραστούμε.

Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και γιατί να υποβάλλει τον εαυτό του σε αυτή τη σκληρή διαδικασία. Αλλά ακόμα κι αν το κάνει, ακόμα και αν τα καταφέρει, όταν τα καταφέρει και φτάσει στο επιθυμητό βάρος θα επαναπαυθεί και θα πέσει με τα μούτρα πάλι στο φαγητό. Σε αυτό δηλαδή που στερήθηκε τόσο πολύ. Σε αυτό που δεν μπόρεσε να απολαύσει τόσο καιρό λόγω της δίαιτας.

Ένας λόγος που εξαπλώνεται όλο και πιο πολύ αυτό το φαινόμενο είναι γιατί έχουμε μάθει να έχουμε αυτό που θέλουμε εδώ και τώρα. Θέλω να χάσω 10 κιλά σε 3 μήνες. Και το θέλω επιτακτικά, δεν δέχομαι να μη συμβεί αυτό. Για όσους λοιπόν πιστεύουν κάτι τέτοιο, λυπάμαι αλλά θα τους “ξεβολέψω”. Δεν γίνεται να χάσουμε 10 κιλά σε 3 μήνες και αυτό να είναι μόνιμο.

Δεν είναι σωστό να υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε ένα τόσο μεγάλο σοκ κάθε φορά που αποφασίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνουμε μια δίαιτα! Η νοοτροπία αυτή είναι λανθασμένη και κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουμε και να το αποδεχτούμε. Μακροπρόθεσμα, όλη αυτή την ταλαιπωρία που υποβάλλουμε τον εαυτό μας, θα μας την επιστρέψει πίσω.

Πώς μπορώ λοιπόν να φτάσω στο αποτέλεσμα που θέλω και να το διατηρήσω;

Με μια απλή πρόταση, αυτό που χρειαζόμαστε είναι: Αλλαγή νοοτροπίας, απέναντι στο φαγητό! Πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την τροφή μας. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στο πως, τι και γιατί πρέπει να τρώμε, ώστε να κατανοήσουμε τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή μας. Δεν τρώω μόνο για κατευνάσω την πείνα μου, ή για να καλύψω κάποιο συναισθηματικό κενό ή για να τιμωρήσω είτε να επιβραβεύσω τον εαυτό μου για κάτι καλό ή κακό που έκανε.

Δεν τρώω αφηρημένα σκεπτόμενη/νος την επόμενη δουλειά που έχω να κάνω ή χαζεύοντας μπροστά στην τηλεόραση ή στο κινητό. Δίνω στην τροφή μου, την προσοχή που της πρέπει. Κατανοώ ότι η τροφή μου είναι η κινητήριος δύναμή μου που θα με βοηθήσει να ανταπεξέλθω των δυσκολιών της κάθε μέρας χωρίς να χάνω την ενέργειά μου.

Δεν “αφαιρώ τρόφιμα απ’ το τραπέζι μου”, αλλά αντικαθιστώ ότι δεν είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό, με άλλα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Δεν ξεγράφω απ’ τη λίστα μου τα αγαπημένα μου φαγητά επειδή δεν είναι υγιεινά, αλλά προσπαθώ να περιορίζω.

Δεν στερούμε τα γλυκά που τόσο αγαπώ, αντιθέτως φτιάχνω πιο υγιεινές, αλλά εξίσου νόστιμες, παραλλαγές αυτών. Όταν με το καλό μπείτε στον κόσμο της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής θα εκπλαγείτε με τις νοστιμιές της. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάποιες φορές σημασία έχει το πόσο τρώμε και όχι το τι τρώμε.

Δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή;

svg%3E
Πως λειτουργούν οι αυστηρές δίαιτες που περιορίζουν την διατροφή μας;

Εγώ λοιπόν θα ήθελα με έναν τρόπο να αντιστρέψω αυτό το ερώτημα. Θέλετε να βλάψετε ή να βελτιώσετε την υγεία σας; Νομίζω με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ακολουθώ υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή γιατί:

Η καλή διατροφή θέτει τα θεμέλια για την καλή μας υγεία! Και φυσικά δεν ξεχνάω ποτέ να ενυδατώνω σωστά τον οργανισμό μου και να γυμνάζομαι τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Έτσι βοηθάω το μεταβολισμό μου να επαναλειτουργήσει και να πετάξω από πάνω μου τα περιττά κιλά που με βαραίνουν σωματικά και ψυχολογικά.

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.