ισορροπημένη διατροφή

Γεύμα και σνακ: τι και πως πρέπει να τα καταναλώνουμε!

Μια ακόμη υπέροχη, γεμάτη υποχρεώσεις και τρέξιμο ημέρα ξεκινά. Για να μπορέσουμε λοιπόν να ανταπεξέλθουμε σε ότι μας περιμένει θα πρέπει να έχουμε την απαραίτητη δύναμη και ενέργεια. Που θα βρούμε όμως τις δυνάμεις και την ενέργεια που μας χρειάζεται; Μα φυσικά στα γεύματα και τα σνακ που θα καταναλώσουμε. Σήμερα λοιπόν θα αναφερθούμε:

 • Στις διαφορές γεύματος και σνακ.
 • Πρέπει τα σνακ να αντικαθιστούν τα γεύματά μας; και
 • Θα σας προτείνω κάποια υγιεινά σνακ

Γεύμα!

svg%3E
Γεύμα και σνακ: ποιες είναι οι διαφορές!

Γεύμα, είναι η πρόσληψη τροφής σε κατάσταση πείνας και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων μας. Τα γεύματα περιλαμβάνουν συνήθως ένα βασικό και μια πρωτεΐνη και αποτελούνται από τρία πιάτα. Τα κύρια γεύματα της ημέρας είναι τρία: το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό. Αυτά λοιπόν, μας γεμίζουν ενέργεια και μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ως που να έρθει το επόμενο.

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι τα γεύματα που καταναλώνουμε καθώς και τα σνακ καλό θα ήταν να τα ετοιμάζουμε οι ίδιοι στο σπίτι και να μην τα αγοράζουμε έτοιμα. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σίγουροι για τη θρεπτική τους αξία. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο (Η αξία της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή μας) είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ένα έτοιμο ή προμαγειρεμένο φαγητό να είναι ίσης θρεπτικής αξίας με αυτό που ετοιμάζουμε εμείς οι ίδιοι στο σπίτι μας.

Σνακ

Τα σνακ είναι η πρόσληψη τροφής απουσία του αισθήματος της πείνας. Είναι ένα μεμονωμένο είδος φαγητού και τρώγονται ανεπίσημα σε στιγμές χαλάρωσης ή στις μετακινήσεις μας. Είναι ελλείπει σε μακροθρεπτικά συστατικά ενώ είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και υγιεινά σνακ! Θα αναφερθούμε όμως αναλυτικά παρακάτω.

Και τα γεύματα και τα σνακ είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να μην καταναλώνουμε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι η ποικιλία των τροφίμων καθώς και η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για μια σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή.

Η τήρηση των μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της μέρα βοηθούν στην ενεργοποίηση το μεταβολισμού, ωστόσο σε καμία περίπτωση τα σνακ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν κανένα απ’ τα τρία γεύματά μας.

Προτάσεις για υγιεινά σνακ

svg%3E
Ισορροπημένη διατροφή
 • Αράβικη πίτα ολικής με ψητά λαχανικά
 • Αυγό βραστό με πορτοκάλι
 • Αποξηραμένα φρούτα
 • Ολόκληρα φρούτα
 • Γάλα με βρώμη
 • Σπιτική μπάρα δημητριακών
 • Σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο.
 • Τοστ με ψωμί ολικής και τυρί χαμηλών λιπαρών
 • Φυσικό χυμό

Νιώθω την ανάγκη να επισημάνω και σε αυτό το άρθρο, ότι δεν υπάρχουν “καλά” και “κακά” φαγητά. Όλες οι τροφές είναι χρήσιμες για τον οργανισμό, προσοχή όμως στη συχνότητα! Το φαγητό δεν είναι τιμωρία είναι απόλαυση, γι’ αυτό αν θελήσετε για σνακ ένα αρτοπαρασκεύασμα ή κάποιο γλυκό μπορείτε να το καταναλώσετε χωρίς τύψεις και ενοχές, απλά προσέξτε λίγο περισσότερο την υπόλοιπη διατροφή της μέρας σας.

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.