Τι είναι η βιταμίνη Κ και γιατί είναι τόσο σημαντική για την υγεία μας; Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψή της και σε ποια τρόφιμα μπορούμε να τη βρούμε; Τι σχέση μπορεί να έχει με την έμμηνο ρήση; Αυτές μεταξύ άλλων είναι μερικές από τις απορίες που θα απαντηθούν στο άρθρο μας σήμερα!
Κεφάλαιο βιταμίνες και βιταμίνη Κ!
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που ανήκουν στην κατηγορία των μικροσυστατικών, όπως τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία και είναι απαραίτητες για την εκτέλεση βασικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές. Η βιταμίνη Κ ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Η κατηγορία αυτή των βιταμινών διαλύονται στο λίπος, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, αποθηκεύονται στον οργανισμό και απελευθερώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σταδιακά.
Η ονομασία της προήλθε από το αρχικό γράμμα της γερμανικής λέξης Koagulation που σημαίνει πήξη. Κι αυτό γιατί χωρίς τη βιταμίνη Κ η πήξη του αίματος επηρεάζεται σοβαρά και μπορεί να προκληθεί ανεξέλεγκτη αιμορραγία.
Βασικές λειτουργείες βιταμίνης Κ
- Πήξη του αίματος: Είναι πολύ σημαντικό το αίμα να ρέει μέσα από μίλια αιμοφόρων αγγείων και να έχει ωστόσο την ικανότητα να σχηματίζει ένα συμπαγή θρόμβο στη θέση μιας ρήξης στο αγγειακό σύστημα. Εάν η λειτουργεία της πήξης του αίματος αποτύχει, μπορούμε να αιμορραγούμε μέχρι θανάτου, επειδή το αίμα θα συνεχίσει να τρέχει απ’ το ανοιχτό τραύμα. Απ’ την άλλη πλευρά αν το αίμα πήξει πολύ γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων που πιθανότατα θα οδηγούσε σε βλάβη οργάνων. Η πολύ λεπτή αυτή ισορροπία μεταξύ της πολύ γρήγορης και της πολύ αργής πήξης του αίματος ελέγχεται απ’ τη βιταμίνη Κ.
- Η βελτίωση της υγείας των οστών: Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη Κ βοηθά στη μεταφορά του ασβεστίου στις περιοχές του σώματος που το έχουν ανάγκη, όπως τα οστά και τα δόντια. Εκτελεί όμως και την αντίθετη διαδικασία, δηλαδή απομακρύνει το ασβέστιο από περιοχές όπου δεν θα πρέπει να είναι, όπως οι αρτηρίες, οι αρθρώσεις και οι μαλακοί ιστοί (τένοντες και μύες). Τα άτομα με επαρκεί επίπεδα βιταμίνης Κ έχουν συνήθως υψηλότερη οστική πυκνότητα, ενώ όσοι παρουσιάζουν ανεπάρκεια έχουν υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης.
- Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, αποτρέποντας την ασβεστοποίηση των αγγείων και προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία απ’ τις φλεγμονές.
- Συντελεί στη μείωση των προεμμηνορροϊκών κραμπών και της υπερβολικής αιμορραγίας: Όπως προανέφερα η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για την ικανότητά της να πήζει το αίμα. Αυτό βοηθά στη μείωση της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η υπερβολική αιμορραγία συχνά οδηγεί σε πολύ πόνο.
- Συμβάλει στη μείωση ορισμένων ειδών καρκίνου όπως
- του παχέος εντέρου
- του προστάτη
- του στομάχου
- του στόματος και
- της μύτης
Σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Κ
Η βιταμίνη Κ είναι η μόνη που παράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και συγκεκριμένα στο έντερο και παράγεται από βακτήρια που ζουν στο στομάχι και είναι σε θέση να παράγουν το 75% της ημερήσιας πρόσληψης που απαιτείται σε βιταμίνη Κ. Αυτός είναι και ο λόγος που η έλλειψη στη βιταμίνη αυτή είναι σπάνια. Παρ’ όλα αυτά κάποια απ’ τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη της βιταμίνης Κ απ’ τον οργανισμό (πράγμα σπάνιο όπως προανέφερα) είναι: η οστεοπενία, ελαττωματική πήξη του αίματος, αυξημένη αιμορραγία και άλλα.
Η βιταμίνη Κ λειτουργεί συνδυαστικά με τη βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ
Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε ποιες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ
Γαλακτοκομικά: Σκληρά τυριά, μαλακά τυριά, τυρί edam, ροκφόρ, γάλα πλήρες, κρέμα γάλακτος κ.α
Κρέας: Μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινές μπριζόλες, κοτόπουλο, μπείκον κ.α
Λαχανικά: Σέσκουλα, λαχανίδα, πατζαρόφυλλα, μαϊντανός, σπανάκι κ.α
Ξηροί καρποί και όσπρια: φασολάκια στρογγυλά, αρακάς, Κάσιους, φουντούκια κ.α
Φρούτα: δαμάσκηνα, ακτινίδια, αβοκάντο, blackberries, blueberries, ρόδι κ.α
Table of Contents
Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.