διατροφή και υγεία
διατροφή και υγεία

Αγαπημένη ζυγαριά μήπως ψεύδεσαι;

Τα συνεχόμενα ανεβοκατεβάσματα στη ζυγαριά περισσότερο μπορούν να μας μπερδέψουν παρά να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Πάμε λοιπόν να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου: Καλή μου ζυγαριά, μήπως ψεύδεσαι; Λοιπόν ναι! η ζυγαριά, μας λέει ψέματα!

Πάμε να δούμε τις περιπτώσεις που η ζυγαριά μας λέει ψέματα

svg%3E
Αγαπημένη ζυγαριά μήπως ψεύδεσαι

Μετά το γεύμα: Εντάξει, τι να σου κάνει και η ζυγαριά…Φυσικά και θα σε δείχνει βαρύτερη/ο!!! Όχι όμως γιατί το φαγητό μετατράπηκε αμέσως σε λίπος! Απλώς αυξήθηκε η ροή του αίματος εξαιτίας της ποσότητας του φαγητού που κατανάλωσες η οποία παραμένει στο στομάχι για αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί.

Αλάτι: Αν το προηγούμενο βράδυ έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλατιού και την επόμενη μέρα ζυγιστείς σίγουρα θα δείχνεις βαρύτερος/η. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι προκαλεί κατακρατήση υγρών. Αλλά να θυμάσαι ότι αυτό είναι προσωρινό.

Αμέσως μετά την άσκηση: Η απώλεια βάρους που φαίνεται ακριβώς μετά την άσκηση είναι στην ουσία απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα! Μην την εμπιστευτείς, θα επανέλθουν όλα πίσω μόλις ενυδατωθείς!

Πριν την έμμηνο ρήση: Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας στη διάρκεια του κύκλου κάνουν το βάρος μας να ανεβαίνει 1 με 2 κιλά. Δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, όπως ανέβηκαν έτσι και θα κατέβουν! Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πλησιάζουμε τη ζυγαριά πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

svg%3E
Αγαπημένη ζυγαριά μήπως ψεύδεσαι;

Λίγο πριν τον ύπνο: Ήρθε επιτέλους αυτή η γλυκιά ώρα του ύπνου. Πριν πας όμως, αναρωτιέσαι συνεχώς: “να πάω ή να μην πάω να ζυγιστώ”; Μην πας! Είτε το αποτέλεσμα είναι προς τα πάνω είτε προς τα κάτω το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι αληθινό! Αφού λοιπόν μπήκες σε αυτή τη διαδικασία σκέψου: πότε έφαγες το τελευταίο γεύμα της ημέρας, πότε ήπιες νερό, πότε έκανες τελευταία φορά άσκηση; Όλα αυτά λοιπόν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Αν ζυγιστείς ντυμένος/η: αυτό είναι ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να προσέξεις, ειδικά αν είναι χειμώνας, για να μην απογοητευτείς και παρατήσεις την προσπάθειά σου στη μέση! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζυγιζόμαστε πάντα χωρίς ρούχα.

Υπερβολικό άγχος: Εδώ είναι πάλι οι ψυχολογικοί παράγοντες που χωρίς αμφιβολία είναι πολύ σημαντικοί και άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη διατροφή. Τις περιόδους με πολύ άγχος ο οργανισμός παράγει μια ορμόνη (κορτιζόλη) που “αναγκάζει” τον οργανισμό να αποθηκεύει λίπος γρηγορότερα.

Συμπέρασμα!

svg%3E
Αγαπημένη ζυγαριά μήπως ψεύδεσαι;

Αν τη ζυγαριά την “ζαλίσεις”, αυτή μπορεί πολύ εύκολα να σε αποπροσανατολίσει. Δεν είναι τυχαίο που οι διαιτολόγοι, οι διατροφολόγοι και οι σύμβουλοι διατροφής, σας ζητάμε να ζυγίζεστε σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, χωρίς ρούχα και μόνο μια φορά τη βδομάδα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να είναι οι μετρήσεις όσο πιο έγκυρες γίνεται!

Άλλωστε πρέπει να θυμάστε ότι η απώλεια κιλών δεν πρέπει να γινεται εμμονή και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο και τον λόγο που κάνετε την προσπάθεια σας. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα, όμως, θα μοιραστώ μαζί σας σε επόμενο άρθρο.

Για το παρόν κάντε τη ζυγαριά σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή και όχι “εχθρό” σας.

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ισοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.